• De kinderen verzamelen woorden voor hun gedicht.
• De kinderen verzamelen woorden voor hun gedicht. Foto: Aangeleverd

Leerlingen ‘t Nokkenwiel maken gedichten over maritieme historie

Algemeen

ALBLASSERDAM • Na een paar keer uitstel vanwege de corona-afspraken kon er nu weer een workshop ‘gedichten maken is leuk’ gegeven worden op de basisschool ‘t Nokkenwiel in Alblasserdam.

Na een inleiding door de dichter-docent Jos van Hest mocht groep zeven op excursie naar de constructiewerkplaats van Jonker aan de Oost Kinderdijk. In deze industriële setting deden ze inspiratie op doormiddel van het verzamelen van woorden. Met deze woorden als basis maakten ze, terug in de klas, hun eigen gedicht.

Bij de staalwals voor werkplaats van Jonker is het gedicht ‘Binnenvaart’ van de dichter Monica Boschman geplaats als onderdeel van het project ‘De Gouden Rand’. Door middel van het plaatsen van deze in brons gegoten gedichten vraagt de Lionsclub Alblasserwaard Souburgh aandacht voor de bijzondere maritieme industrieel historie van deze dijk.

De gedichten van alle kinderen worden ook nu weer in een gedrukte bundel uitgegeven. De kinderen genieten van zo’n plek waar je ziet hoe dingen echt gemaakt worden. “Want zelf dingen maken is leuk”, weet de Alblasserdamse kunstenaar Roel Teeuwen, die betrokken was bij het project.

Deze workshop is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de OFA, ondernemingsfonds Alblasserdam sectie Kinderdijk.