• Voorzitter John Peter Kuntz (rechts) en Frans G. Bouter bij AV Passaat.
• Voorzitter John Peter Kuntz (rechts) en Frans G. Bouter bij AV Passaat. Foto: Nanda van Heteren

AV Passaat houdt groot jubileumfeest

papendrecht • AV Passaat (PApendrecht en Sliedrecht SAmen ATletiek) is jarig en dat wordt zaterdag 24 september gevierd met de clubkampioenschappen, barbecue en een feest aan de Papendrechtse Andoornlaan 38.

Voorzitter John Peter Kuntz en Frans G. Bouter (langste lid), vertellen over de dag en geven een terug- en vooruitblik. Het evenement begint met de clubkampioenschappen. Leden kunnen alle onderdelen op de baan beoefenen op vrijdag 23 en zaterdag 24 september. Op die laatste dag is ook een Run-Bike-Run waarbij deelnemers in groepsverband een marathon door de Alblasserwaard kunnen fietsen met één loper. Vanaf 17.00 uur barst het feest los met een barbecue en aansluitend het jubileumfeest. Via jubileum@avpassaat.nl kunnen alle 550 leden, oud-leden, genodigden, sponsoren, vrijwilligers en buurtbewoners zich gratis voor de activiteiten opgeven. Er zijn ook een aantal speciale gasten, waaronder ARSV-medeoprichter Johannes van der Veen, die tegenwoordig in Friesland woont, en Gerard van de Graaf en Jan Bisschop, mannen van het eerste uur van de Atletiek vereniging in Sliedrecht.

De vereniging bestaat in deze vorm sinds 2002 door een fusie van Atletiek Vereniging AV Sliedrecht (voortgekomen uit Sliedrecht Sport) uit 1956 en ARSV (Atletiek en Recreatie Sport Vereniging) Papendrecht dat in 1980 is ontstaan.
Bouter is vrijwel sinds het begin van ARSV-lid. “Papendrecht was een groeiende vereniging met de ambitie om te komen tot een volwaardige atletiekbaan. In Sliedrecht hadden ze een sintelbaan. Dit is een volwaardige vierhonderd meterbaan met fijne gravel als ondergrond en daardoor heel onderhoudsgevoelig. Beide verenigingen wilden een samenwerking, de twee gemeentebesturen werden betrokken en toen werd er een volwaardige atletiekbaan op deze locatie in Papendrecht aangelegd.”

Kuntz vult zijn collega aan: “Andere belangrijke momenten zijn dat ARSV in 1996 is verhuisd van Slobbengors naar de Oostpolder, dat beide verenigingen rond 2000 gingen samenwerken met de fusie als doel en onze eigen accommodatie op 6 juli 2002 is geopend. De gemeenten hebben de baan gefinancierd met voorwaarde dat wij het gebouw zouden doen. Dit is een unieke constructie, omdat gemeenten meestal eigenaar van de gehele baan en accommodatie zijn, en die dan verhuren. Maar in dit geval zijn wij de baas over deze hele accommodatie. Het gebouw werd casco neergezet en alles werd, wordt en blijft gedaan worden door onze vrijwilligers.”

Terugkomend op het daadwerkelijke moment van fuseren, er was toen vrijwel geen sprake van cultuurverschillen. De clubs hadden immers al een paar jaar met elkaar getraind en wisten dat elke trainer een andere aanpak had. In eerste instantie kon de jeugd nog in Sliedrecht blijven trainen, daarna vonden alle trainingen plaats in en rondom de thuisbasis in Papendrecht.

In de ogen van Bouter zijn er veel hoogtepunten in de clubgeschiedenis. Het Nederlandse Kampioenschap Atletiek voor Veteranen (sporters vanaf twintig jaar) bijvoorbeeld. "In 1992 mocht ASRV van de Atletiek Unie dit nationale evenement organiseren met een wegwedstrijd in de buurt van de Opelcentrale. Als jonge vereniging was dat een eer om te doen en er was een goede opkomst van de toenmalige Nederlandse atletiektop. Ook de opzet van de Nationale Lenteloop, een jaarlijks terugkerend loopevenement is succesvol gebleken door de jaren heen.
Voor de aankomende jaren hoopt de vereniging door te groeien naar negenhonderd leden. Kuntz: "Belangstellenden kunnen drie weken gratis meetrainen om kennis te maken. Welk niveau je ook hebt, neem je sportkleding mee en je bent welkom."

www.avpassaat.nl

Nanda van Heteren