• Umut Takac.
• Umut Takac. Foto: Richard van Hoek

De nieuwe rol van Umut Takac

alblasserdam • Jarenlang was het een vast ritueel. de kleedkamer in, voetbaltas uitpakken, schoon voetbaltenue aan en de wei in. In die betrekkelijk zorgeloze situatie is deze zomer verandering gekomen. Umut Takac is nu geen voetballer meer, maar trainer.
"En dat is een heel verschil", zegt de 33-jarige neo-coach met een glimlach. "Als speler liet ik het allemaal op me af komen in de voorbereiding, als trainer ben ik samen met de technische staf voortdurend bezig met het elftal en sta ik een uur voor de selectie het veld betreedt al de pionnen neer te zetten voor de oefeningen. Ik heb nu een heel andere verantwoordelijkheid dan voorheen. En ik moet zeggen: dat ligt me wel. Leldinggeven zit in mijn DNA, dat had ik ook al toen ik nog voetbalde. Nu kan ik het inzetten om een hecht team te formeren en dat heeft ook wel wat, al moet ik nog wel een beetje wennen aan het feit dat ik nu geen deel meer uitmaak van het elftal. Vooral op momenten waarop de ploeg een extra zetje kan gebruiken, voel ik het  nog flink kriebelen. Dan zou ik nog zo het veld willen instappen om het team te helpen, ha ha!"

Puzzelstukjes

Umut Takac is de opvolger van Dennis Schoonewil, die met een ongekende inhaalrace titelfavoriet De Alblas van zijn sokkel blies en het kampioenschap van de derde klasse C voor zich opeiste. Vervolgens nam Schoonewil afscheid en  vertrokken mét hem tal  van spelers die hadden bijgedragen aan het sportieve succes. Met andere woorden: het voelt alsof Umut Takac vanaf nul moet gaan werken aan de wederopbouw Alblasserdam 1. Een even lastige als interessante puzzel met liefst dertien nieuwe 'puzzelstukjes'. Takac ziet er vooral een mooie uitdaging in. "We hebben op een bord onze uitgangspunten en technische doelstellingen beschreven", zegt hij. "Daar hameren we voortdurend op bij de spelersgroep en je ziet dat de jongens het oppakken  en zich medeverantwoordelijk voelen voor het nieuwe vv Alblasserdam. Ik vind dat mooi om te zien. Ook prettig is dat de posities in het veld veelal dubbel zijn afgedekt. Eén van onze ambities is om aanvallend voetbal te spelen, maar we zijn natuurlijk niet blind voor wat ons mogelijk te wachten staat in deze zware competitiepoule. We zullen ook zakelijk moeten spelen als de situatie daar om vraagt. Alles bij elkaar denk ik dat we heel tevreden mogen zijn wanneer we ons keurig kunnen handhaven op dit hogere niveau. Ik ben in ieder geval heel nieuwsgierig naar hoe het in de competitie zal gaan met Alblasserdam. Als ik op mijn gevoel af ga dan kon het wel eens een fijn seizoen worden."