• Familieleden van Dirk de Jong en Agaath de Ruijter voor het historische ramschip 'Schorpioen' in het marinemuseum te Den Helder.
• Familieleden van Dirk de Jong en Agaath de Ruijter voor het historische ramschip 'Schorpioen' in het marinemuseum te Den Helder. Foto: Maartje Kool

Herdenking in Den Helder voor Dirk de Jong uit Alblasserdam

Algemeen

DEN HELDER/ALBLASSERDAM • Bij het monument van de onderzeedienst in Den Helder is zaterdag 10 september de in Alblasserdam geboren Dirk de Jong herdacht. Hij overleed op 7 augustus 1945 in Japanse krijgsgevangenschap bij de aanleg van de Pakan Baroe spoorweg op Sumatra. 

Een groep van 35 familieleden van Dirk de Jong en zijn verloofde, de Helderse Agaath de Ruijter, was aanwezig bij het meditatieve moment en de bloemlegging. De herdenking werd afgesloten door componiste en fluitiste Caroline Ansink met muziek, geïnspireerd door oosterse beelden en westerse religiositeit. 

Eerder op de dag woonden de genodigden aan boord van het historische ramschip ‘Schorpioen’ de presentatie bij van het door Frits Kool geschreven boek over de oorlogstragedie van Dirk en Agaath bij.