De coach spreekt…

Vraag van Roy. “Henk, zou jij voor één keer mijn column willen schrijven voor in De Klaroen? Alleen de titel heb ik voor je en is: De coach spreekt”. Zo zeg. Eervolle vraag aan mij, Henk Versteeg, geboren in Papendrecht op het Zand. Samen met Roy trainer van de loopselectie van AV Passaat.

Maar dit verzoek beantwoorden vraagt om een uitleg. 17 jaar geleden kregen Addy Ruiter, ook geboren Papendrechter en ik de vraag om trainer te worden van de loopselectie. Wij kenden elkaar van de trainersopleiding en het klikte. Bij de jeugd zien we een jong blond ventje ver- en hoogspringen, discuswerpen en erg veel lol hebben. En hardlopen natuurlijk. Hij luistert naar de naam Roy Hoornweg. Hij valt op en gaat mondjesmaat meetrainen met de loopselectie. En die Roy ontwikkelt zich. Addy is ondertussen de hoofdtrainer en coach geworden. We zijn een team. Bij de eerste twee kampioenschappen van Roy was Addy in Australië. En wat is dan coachen? Roy dacht als jonge atleet dat hij niet snel kon starten. Ik gaf hem op de training als opdracht 400 meter hard te lopen op de baan. Net toen hij dacht te stoppen moest hij doorlopen. Een kilometer lang. Resultaat: moe maar ook “ik kan wel snel starten”. Twee weken later: Nederlands kampioen cross bij de junioren. En daar is het niet bij gebleven. Meerdere kampioenschappen en titels volgden. Addy is momenteel één van de beste trainers van de wereld. Zijn atleten uit Oeganda, waar hij ondertussen al drie jaar woont, zijn wereld- en olympisch kampioen. En laat dat laatste, deelnemen aan de Olympische Spelen nu een droom van Roy zijn. Twee keer wist hij zich niet te kwalificeren. Hij wil nog één keer voor een topprestatie op de marathon gaan. En misschien is die dan goed genoeg voor kwalificatie van de Spelen in 2024 in Parijs. Maar daar is wel wat voor nodig. Hoe dit te realiseren, daar heeft Roy al vele columns mee gevuld. Vrijdag 16 september, 16.00 uur: crowdfunding d.m.v. aanval op het wereldrecord marathon op de loopband. En Papendrecht kan daar getuige van zijn. Addy is de trainer op afstand. Ik ben vereerd door Roy als coach te worden gezien. We praten en sparren veel.
Voel me bevoorrecht om gedurende al die jaren deel uit te maken van het team om hem heen. Addy is die vrijdag ook aanwezig. En zo is het team weer compleet. Go for it Roy!!

Henk Versteeg