• Ronald Zijderveld.
• Ronald Zijderveld. Foto: Nanda van Heteren

ZPC Wiekslag viert 50-jarig jubileum

alblasserdam • Leden en oud-leden zijn uitgenodigd om zaterdag 10 september vanaf 14.00 uur in het buitenbad van Sportcentrum Papendrecht dit te komen vieren.

Voorzitter Ronald Zijderveld: “Aan de Burgemeester Keijzerweg 110 kunnen oud-leden, leden en familie van jongere leden samenkomen voor spelactiviteiten en een demonstratie. Wedstrijdzwemmen zal door een estafette gedemonstreerd worden en voor de waterpolo wordt er een onderlinge wedstrijden gehouden met leden en oud-leden. In beide gevallen kunnen oud-leden weer ervaren hoe hun tijd bij Wiekslag was. Voor hapjes en drankjes wordt gezorgd en er is een tent voor wanneer het slecht weer wordt.”

Landvast
Vanaf 20.00 uur is het feest voor leden in cultureel centrum Landvast. Aan de Alblasserdamse Haven 4 treden oud-leden Coen & Michiel Spek op als de Bacon Brothers, daarna nemen een paar DJ’s het muzikale roer over.

Momenteel worden er zaterdag rond de 220 mensen verwacht, maar gratis opgeven kan nog steeds via jubileum@wiekslag.net. Per persoon krijgt men een aantal consumptiebonnen. De drankjes nadat de consumptiebonnen op zijn, zijn voor eigen rekening.

Geschiedenis
Zowel Nieuw-Lekkerland als Alblasserdam had in het verleden geen binnenbad. In 1957 is de voorloper van Wiekslag, Lammetjeswiel begonnen in het Lammetjeswiel, waar toen nog een buitenbad van 25 meter lag en daar werden waterpolowedstrijden gehouden. Het buitenbad van Nieuw-Lekkerland is in 1971 gebouwd. Het oude zwembad Blokweer in Alblasserdam is in 1972 geopend en toen zijn de verenigingen VENO en Lammetjeswiel samen gegaan en is Wiekslag ontstaan.

Ronald: “De club is dus begonnen in het oude Blokweer zwembad. De senioren teams van de waterpolo mochten daar trouwens niet spelen, omdat het zwembad te ondiep was. Zij hebben in onder meer, Ridderkerk, Barendrecht en Papendrecht gespeeld tot ons nieuwe zwembad Blokweer in 2014 open ging.”

Hoogtepunten
ZPC Wiekslag kent veel hoogtepunten. In sportief opzicht is dat bijvoorbeeld dat de zwemploeg in de A-klasse heeft gezwommen, waterpoloteam Dames 1 in de eerste klasse van de bond (het op één na hoogste niveau van Nederland, red.) heeft gespeeld en de club individueel hoge klasseringen heeft gehaald.

Ronald: “Toch zijn er ook heel veel hoogtepunten op te noemen buiten de wedstrijden. Zo hebben wij heel veel nachttoernooien gehouden in het oude zwembad, waar zowel gevolleybald als waterpolo werd gespeeld. Ook zijn we met leden naar Malta, Engeland en Spanje geweest voor wedstrijden. Dat zijn herinneringen waar iedereen meteen over spreekt wanneer je denkt aan je tijd hier, maar ook de weekenden waar we in een herberg zaten en spelletjes deden, komen boven drijven.”

Blokweer
“Op dit moment trainen we onder meer bij de Papendrechtse zwemvereniging De Geul in Sportcentrum Papendrecht, omdat het huidige bad in Alblasserdam voor langere tijd gesloten is. Zelf huren we daar ook water en zo kunnen we, totdat zwembad Blokweer weer veilig is, blijven trainen."

"Als we zicht hebben op wanneer we weer naar ons thuisbad in Alblasserdam kunnen, dan gaan we ook weer actief leden werven door samen met de stichting BSSA weer zwemlessen te verzorgen, leuke activiteiten te organiseren en de jeugd laten zien hoe leuk waterpolo en hardzwemmen is. Momenteel zitten we op zo’n 250 leden, maar graag willen wij terug naar de topjaren dat er 400 Wiekslaggers waren.”

Nanda van Heteren