• Cees den Breejen blijft zijn aanbod vernieuwen.
• Cees den Breejen blijft zijn aanbod vernieuwen. Foto: Geurt Mouthaan

Woningstoffeerder Cees den Breejen jubileert

alblasserdam • Noodgedwongen begon woningstoffeerder Cees den Breejen uit Alblasserdam 25 jaar geleden voor zichzelf. Daar heeft hij nooit spijt van gehad. ‘Ik vind dit een mooi beroep.’

Cees houdt van zijn vak én van het contact met zijn klanten, die hem vaak al decennialang trouw zijn. “Je bouwt een band op met mensen”, zegt hij. “Vaak vragen klanten: kom je het werk zelf doen Cees? Ik ken heel veel mensen in het dorp. Ook tijdens vakanties in het buitenland kom ik ze tegen.Je hebt een band met klanten, want je komt meerdere keren bij hen in huis. Vaak zeggen ouders tegen hun kinderen: ‘Ga maar naar Cees, dan is het goed’. Dat hoor ik heel vaak. Geweldig, dat streelt me.” Bets, de vrouw van Cees, knikt instemmend. “Ze hebben vertrouwen in ons.”

In bed klimmen

Onder de naam Cees den Breejen Woning- en Projectstoffering opende Cees in 1997 zijn zaak, op het adres Van Hogendorpweg 10. “Daar hebben we vijf jaar gezeten, toen kwam het pand ernaast leeg en zijn we hiernaartoe gegaan. We gingen van 100 naar 350 vierkante meter.” Bets: “Maar eerst hebben we nog even vanuit onze woning in de Van der Leestraat gewerkt. We moesten over rollen tapijt klimmen om naar bed te gaan. Dat was nog wel leuk ook. Gordijnstalen hadden we boven liggen.” Cees: “Na een maand zijn we al naar de Van Hogendorpweg gegaan.”
Voordat Cees voor zichzelf begon, werkte hij in de stoffeerderij van de gebroeders Vogel in Alblasserdam. “Eerst was ik daar meubelstoffeerder, maar dat beviel me niet zo. Je zit altijd binnen. Woningen stofferen is leuker. Na 24 jaar zag ik dat het slechter ging bij mijn baas. Ik wilde niet thuis komen te zitten, koos eieren voor mijn geld en ben voor mezelf begonnen.”

Blije mensen

Hij werkt nog altijd met plezier. “Ik vind het een mooi beroep. Je knapt het overal op. Als je weggaat is het kant en klaar, je hebt altijd blije mensen.” Met een grijns: “Gelukkig is er ook wel eens een klant die moeilijk doet, dat is een uitdaging. Het komt altijd goed.”

Een deel van het werk laat Cees tegenwoordig aan zzp’ers over. “Gordijnen, jaloezieën en rolgordijnen doe ik zelf, daar ben ik een pietlut in.” Bets: “We werken samen met drie zzp’ers. Altijd dezelfde, dan weet je wat je aan hen hebt. Ze zijn goed in hun vak.” Cees: “We doen ook kantoorpanden, vakantiewoningen, scholen en kinderdagverblijven. Projectmatig kom ik in heel Nederland en ook zelfs in België, Duitsland en Frankrijk.”

Niet alleen bij klanten zorgt Cees voor een nieuwe look, ook de eigen winkel is recent vernieuwd. “We hebben nieuwe stoffering gelegd, het assortiment van pvc-vloeren uitgebreid en verkopen nu ook sta-op stoelen. Omdat ik meubelstoffeerder geweest ben, weet ik wat ik inkoop.”

Bakkie doen

Vijf jaar lang hadden Cees en Bets ook winkels in Moordrecht en Papendrecht, maar toen bleek dat ook de klanten daarvandaan het liefst naar Alblasserdam kwamen, hebben ze die weer gesloten. "We hebben nu één werknemer in de winkel, Wilma den Braber.” Bets: "Door ziekte kan ik zelf niet meer in de winkel staan. Ik deed het graag. We wonen boven de winkel. Ik kom vaak naar beneden om een bakkie te doen.”

Op donderdag 1 september vierden Cees en Bets het jubileum met een receptie voor genodigden, in de winkel. "Voor de klanten hebben we aanbiedingen.”