• Bryan Jongeneel.
• Bryan Jongeneel. Foto: Richard van Hoek

Strijder met zachte trekjes

oud-alblas • Wie puur naar zijn bewegingen op het veld gaat ziet een voetballer met een ontembare energie, zo'n type dat alles in de strijd gooit om te winnen, een stoere strijder zonder scrupules. Maar dat is de buitenkant. 

Er is ook een zachtmoedige versie van Bryan Jongeneel, een mens zoals u en ik. Zo een die wel eens twijfelt aan zichzelf en, anders dan je als supporter zou denken, niet altijd overloopt van het zelfvertrouwen. "Bij mijn vroegere clubs FC Dordrecht en Kozakken Boys heb ik geweldige periodes gehad, waarin alles van een leien dakje ging, maar er waren ook fases waarin ik op de bank belandde en de onzekerheid aan me knaagde", vertelt de 28 jaar oude inwoner van Papendrecht. De eerste keer dat me dat overkwam was bij FC Dordrecht, waar ik tot mijn 19e heb gevoetbald. Het ging in de jeugd hartstikke goed en mijn droom om het betaalde voetbal te halen, leek uit te gaan komen. Ik werd echter teruggezet naar het tweede team; de trainer zag het niet in me zitten. Vrij snel daarna tekende ik bij Kozakken Boys. Toptijd gehad in Werkendam, inclusief grote sportieve successen, maar door mijn ervaringen in Dordrecht stond ik minder zeker in het veld dan ik uitstraalde. Na een periode van basisplaatsen belandde ik op de bank. Ook dat betekende een knauw." Stedoco was het volgende station op Jongeneels voetbalreis. Hij beleefde er vier mooie en zorgeloze jaren, seizoenen waarin hij een abonnement had op een onomstreden basisplaats en voelde zich gewaardeerd als centrale verdediger. Vorig seizoen echter verdween het plezier langzaam maar zeker. Na de winterstop leidde dat tot een afscheid. De Alblas benaderde hem vervolgens om terug te keren naar sportpark Souburgh. De lokroep werd beantwoord.

"Een oude belofte die ik nu heb ingelost," glimlacht Bryan Jongeneel. "Het is mooi om terug te zijn. In de pupillen voetbalde ik met jongens als Jeffrey Gelderblom en Stefan Bakker. En nu zijn ze opnieuw mijn ploeggenoten. Het voelt goed. In deze sfeer wil ik mijn voetbalplezier terugkrijgen en genieten zoals ik dat hier als klein ventje deed. En uiteraard hoop ik een goede bijdrage te leveren aan de ploeg. De Alblas wil bovenin om de prijzen mee gaan doen in de derde klasse C. Daar hebben we ook de kwaliteiten voor, maar andere teams hebben die ook. Dat bleek vorig seizoen in de eindfase toen De Alblas op het laatste moment overal naast greep. Maar goed, dat was 'toen'. We zijn inmiddels aan een nieuw seizoen begonnen. Ik ben er klaar voor en heb er zin in."