• Het IJsselbos bij Nieuwegein vanaf het water.
• Het IJsselbos bij Nieuwegein vanaf het water. Foto: Louise Mastenbroek

Nieuwegein vanaf het water

nieuwegein • Dan zie je alles toch met een ander perspectief. Een bootje is snel gehuurd bij Plek aan de Kade, een centrale locatie aan het Merwedekanaal. Wil je een sportieve uitdaging? Dan is een kajak iets voor jou. Zoek je nog meer balans? Ga dan met een sup het water op. Wij kiezen vandaag voor een tochtje met een fluisterboot. Geen ronkende motor achter je, eenvoudig bestuurbaar en je kan op je gemak om je heen kijken.

Op de vaarkaart die we meekrijgen staan drie routes. Je kunt naar de oude dorpskern Jutphaas. Even aanleggen en genietend van een ijsje een korte wandeling maken langs de vele monumenten. De bordjes aan de gevel geven een goed beeld van wat zich hier in vroegere tijden afspeelde.

Vaar je de andere kant op, dan kom je in het oude schippersdorp Vreeswijk, ooit een voorhaven van de stad Utrecht. Het is een Rijksbeschermd dorpsgezicht en een bezoekje meer dan waard.

Wij kiezen vandaag voor een route naar het IJsselbos. Een aanrader van Lisanne van Wijk van de botenverhuur: “Dat is een stukje natuur dat weinig mensen kennen. Lopend kom je niet langs de mooie stukjes die je wel vanaf het water ziet. Dus voor veel mensen is dat heel verrassend. Je kunt er ook ijsvogels spotten.”

Inkijkje
De stuurman vaart behendig over de Doorslag, het kanaal dat de Merwede en de Hollandse IJssel verbindt. Ontspannen genieten we van de begroeiing langs de waterkant, hier en daar een inkijkje, een verscholen gelegen bootje. Alles straalt rust uit. Verderop komen we langs park Oudegein, de groene long van Nieuwegein. De Poldermolen met boomgaard, de kinderboerderij en het museum: we aanschouwen het allemaal vanuit ons bootje.

Bij het IJsselbos aangekomen varen we onder een laag bruggetje door. Gezeten op de bodem van de boot en ‘koppie onder' past het net. We komen op de Kromme IJssel, een bescheiden stroompje van slechts enkele meters breed. De reflectie op het water. Alle schakeringen groen. Het fluiten van de vogels. Het zachte ruisen van de bomen. Er daalt een ongekende rust op je neer, hier word je een met de natuur. In de zomer trekken we massaal naar buiten.
Om de hectiek van alledag achter je te laten is dit vaartochtje een absolute aanrader. Daar hoef je niet ver voor van huis.