Afbeelding
Foto: Bert Bons

Week van Lezen en Schrijven in de bibliotheek van Alblasserdam

Algemeen

ALBLASSERDAM • Op de internationale dag van de Alfabetisering op donderdag 8 september start de Week van Lezen en Schrijven. De bibliotheek vraagt tijdens deze week, die gehouden wordt van 8 tot en met 14 september, extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland.

Lezen, schrijven en/of rekenen is voor 2,5 miljoen volwassenen in Nederland niet vanzelfsprekend. Deze mensen ondervinden serieuze problemen in hun dagelijks leven. Het lezen van een bijsluiter of recept, het invullen van een formulier of een aanvraag doen bij een (overheids)instantie; allemaal dingen die moeite kosten. Het gaat niet alleen om ouderen, maar ook om jongeren die bijvoorbeeld met een taalachterstand van school gaan. Deze groep wordt steeds groter. Het doel van de Week van Lezen en Schrijven is om de maatschappij bewust te maken van dit probleem.

De Week van Lezen en Schrijven is de feestelijke aftrap van het nieuwe cursusseizoen voor taalvrijwilligers en deelnemers. Ook staan er de hele week speciale activiteiten rondom lezen, schrijven en rekenen op het programma. Remko Jas, coördinator basisvaardigheden bij de Bibliotheek AanZet: “We willen dat meer mensen aan de slag gaan met taal, rekenen en digitale vaardigheden.”

Het programma in de bibliotheek in Alblasserdam, gevestigd in De Rederij aan het Raadhuisplein, begint op maandag 12 september van 10.00 tot 11.30 uur met een Taalcafé mét feestelijk tintje. Van 14.00 tot 15.00 uur is er een escapekoffer en certificering Taalhuis, waarbij wethouder Margreet de Deugd-Bos aanwezig is. Taalhuis Alblasserdam kreeg eerder van Taalhuis Drechtsteden een officieel kwaliteitscertificaat. Dat betekent dat het Taalhuis aan belangrijke kwaliteitsnormen voldoet. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven is er feestelijke aandacht voor het ontvangen van het certificaat. Wethouder Margreet de Deugd-Bos is op 12 september aanwezig tijdens dit feestelijke moment.