Afbeelding
Foto: 123RF.com

Aandacht voor laaggeletterdheid tijdens Week van Lezen en Schrijven

Algemeen

PAPENDRECHT • Op de internationale dag van de Alfabetisering, donderdag 8 september, start de Week van Lezen en Schrijven. De Bibliotheek AanZet vraagt tijdens deze week, die van 8 tot en met 14 september duurt, extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Onder meer in de bibliotheek van Papendrecht zijn activiteiten.

Lezen, schrijven en/of rekenen is voor 2,5 miljoen volwassenen in Nederland niet vanzelfsprekend. Deze mensen ondervinden serieuze problemen in hun dagelijks leven. Het lezen van een bijsluiter of recept, het invullen van een formulier of een aanvraag doen bij een (overheids)instantie; allemaal dingen die moeite kosten. Het gaat niet alleen om ouderen, maar ook om jongeren die bijvoorbeeld met een taalachterstand van school gaan. Deze groep wordt steeds groter. Het doel van de Week van Lezen en Schrijven is om de maatschappij bewust te maken van dit probleem.

Activiteiten bij bibliotheek Papendrecht
Samuela Loolofs, coördinator basisvaardigheden: “De bibliotheek is een plek waar iedereen welkom is voor een kopje koffie en een praatje, om te printen of te leren omgaan met een computer, laptop of telefoon. We bieden leerzame én leuke activiteiten voor jong en oud. De bieb is zoveel meer dan alleen boeken!”

De Week van Lezen en Schrijven is de feestelijke aftrap van het nieuwe cursusseizoen voor taal & digitale vrijwilligers en deelnemers. Ook staan er de hele week speciale activiteiten rondom lezen, schrijven en rekenen op het programma. Het programma in de bibliotheek in Papendrecht begint op donderdag 8 september met ‘Viering Taalhuiscertificering’ van 16.00 tot 17.00 uur. Taalhuis Papendrecht is door het Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) getoetst en heeft het kwaliteitscertificaat gekregen. Dat betekent dat het Taalhuis aan belangrijke kwaliteitsnormen voldoet en voor de komende vier jaar gecertificeerd is. Op donderdag 8 september zal wethouder Arjen Kosten het certificaat feestelijk onthullen.

Op maandag 12 september is er van 14.00 tot 16.00 uur een digitaal inloopspreekuur in de Papendrechtse bibliotheek voor vragen over het gebruik van laptop, smartphone of tablet

Op dinsdag 13 september is er van 13.00 tot 14.00 uur Taalcafé, waar mensen samen Nederlands (leren) praten. Van 14.00 tot 16.00 uur is er daarna Taalpunt: voor advies en informatie over lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.