Afbeelding
Foto: Stock

Tachtig uur werkstraf voor hardnekkige Alblasserdamse stalker

Algemeen

ALBLASSERDAM • Ooit waren ze twee tortelduifjes. Maar nadat een vrouw de relatie met K.E. (32) uit Alblasserdam verbrak, ontpopte haar ex zich tot een hardnekkige stalker. Maandenlang viel hij het slachtoffer lastig.

“Toen ik merkte dat het niet werkte, ben ik ermee gestopt”, vertelde E. vrijdag in de rechtbank.

Het overzicht van momenten waarop E. zijn voormalige geliefde lastigviel na hun relatiebreuk is ellenlang. “U hebt van januari tot en met maart 521 keer gebeld, 278 keer gesms’t, 161 Whatsappberichten gestuurd en 33 Facebookberichten”, somt de politierechter op bij aanvang van de rechtszaak tegen de Alblasserdammer op. “Kunt u zich voorstellen dat dit wordt gezien als stalking?’’

Haperend geeft de gespannen E. dat toe. “Nu ik het zo bekijk zeer zeker. Als ik het zo hoor dan zijn het er best veel, maar zij was niet heel duidelijk in haar signalen. Op dat moment werd er heel veel over en weer gedaan. Er zijn heel veel dingen gezegd die nergens op slaan. Soms meende ik het, soms was het trekken en duwen.”

De rechter merkt op dat E. soms heel lange verhalen stuurde en een steeds bozere toon aansloeg. “Het werd heel naar voor de ander. Heb u zich wel eens ingeleefd in hoe het voor haar is geweest?” E: “Toen ik merkte dat het niet werkte, ben ik daar mee gestopt.”

Het bekladden van de muren van de woning van de vrouw halverwege februari, dat volgens de politie wel het werk moest zijn van dezelfde E., ontkent de Alblasserdammer. “Ik heb er niks mee te maken”, hield hij vol.

Het ernstig bedreigen van een ander voormalig vriendje van de vrouw tijdens een van de telefoongesprekken, dat de ex stiekem opnam, moest E. wel bekennen. ‘Ik maak hem kankerdood’, was op het geluidsfragment te horen. Mishandeling van diezelfde man op het Wilgenplein in maart was volgens E. evenwel weer níet gebeurd.

Volgens het Openbaar Ministerie had een onafhankelijke getuige echter gezien hoe E. het portier van diens auto opentrok en had geslagen. Voor de mishandeling en bedreiging van deze man, een oude winkeldiefstal in 2021, maar bovenal de stalking van de ex-vrouw eist de officier van justitie 80 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Voor de bekladding van de woning ziet de aanklager te weinig bewijs.

De rechter legt uiteindelijk E. 80 uur werkstraf op, maar vindt een ‘wat kleinere waarschuwing’ van een maand voorwaardelijke celstraf beter op zijn plaats.