Familie Oppenneer

Kunst en kunst is twee. Dat bewijst wel de vlag bovenin het kunstwerk De Vier Windstreken.

Met een variatie op een bekend kleutervlaggenlied:

Rood, wit en blauwzijn de kleuren van de vlag, blauw, wit en rood,dat is 't vandaag de dag!

Rond is de plek en hoog dat is de top, groen is het werken daar wappert hij op, op zijn kop, hoog in top!

Het is geen koud kunstje om die te hijsen op de rotonde. Telkens maar weer. En dan ook nog eens anoniem op de zwaarverlichte locatie.Er gaan wel namen over de hijsers, maar mij hoor je die niet noemen. Laten we ze noemen: de familie Oppenneer.

Wat drijft hen? De grote pan met die hete brei? Leeggeschept door Den Haag op dat ene boerenbonte bord. Opeten! En gauw wat!

Dat schoot in het verkeerde keelgat. Vroeoemm!! Trekkers! Bestuurd door jonge Joukes en volwassen Brammen.

Den Haag gaf geen krimp. Volgende stap: omgekeerd vlagvertoon. Daar zitten we nu.

Hopelijk gaat het werken. Ik bedoel: Worden de porties uit die ene pan toch nog verdeeld. Over alle verantwoordelijke borden. Van alle verantwoordelijke sectoren.

En ja, ook wij burgers zullen een hapje moeten verorberen. Niet alleen een boerenzakdoek aan de autospiegel. Maar ook aan onze manier van consumeren en aan onze voedselprijzen. Om maar wat te noemen. Anders hebben we boter op ons hoofd.

Een gezamenlijke aanpak van gezamenlijke problemen. Want alleen met mekoar krijgen we het veur mekoar! Als dat de insteek in Den Haag wordt? Dan gaan de remmen los. Opnieuw. Dan komt die stoet trekkers weer in beweging, maar nu: vol gas richting de toekomst.

En de vlag op onze rotonde? De hijsers zullen hem dan strijken. Voor de sportieve prestatie van anoniem-en-telkens-weer krijgen ze wat mij betreft dan bovenin het kunstwerk een koperen plaatje: Familie Oppenneer. 

Ter herinnering aan de boerenprotesten 2022. Voor deze actie geldt: alléén in overleg hè! Met onze kunstenaar! Alleen zo schrijven wij hier in Alblasserdam kunstzinnig stikstofgeschiedenis.

Margreet van der Male,
Alblasserdam