Alblasserdam: overschot in plaats van tekort

alblasserdam • Door de veel hogere uitkering van de landelijke overheid houdt de gemeente Alblasserdam tot en met 2025 geld over in plaats van tekort te komen. Desondanks houdt het gemeentebestuur vast aan de verhoging van de onroerendezaakbelasting om zo 500.000 euro extra binnen te halen.

In 2023 stevende Alblasserdam af op een tekort van 578.000 euro, in 2024 zou er een klein overschot van 16.000 euro zijn en in 2025 was het vooruitzicht dat er 119.000 euro te weinig zou zijn. Onlangs werd duidelijk dat de uitkering van de rijksgelden fors hoger uitvalt dan begroot. 

Voor de komende drie jaar staan hierdoor overschotten van jaarlijks rond de drie miljoen euro op de begroting. In 2026 kantelt het tij, zij het minder dan eerst werd verwacht. In plaats van een tekort van ruim twee miljoen, gaat het gemeentebestuur nu uit van een min van 967.000 euro. Desondanks blijft het uitgangspunt om de onroerendezaakbelasting te laten stijgen overeind. 'Alblasserdam heeft een hoog voorzieningenniveau', lieten burgemeester en wethouders aan de raad weten. 

'De onroerendezaakbelasting is de laatste jaren minder dan het landelijk gemiddelde gestegen.(..) We streven naar tarieven die wel passend blijven bij onze huidige (gemiddelde) positie in Nederland op de Coelo-ranglijst (het overzicht van de gemeentelijke woonlasten, red.).' Daarnaast gaat de mededeling dat er fors meer geld van de landelijke overheid komt gepaard met een winstwaarschuwing. 'Het financieel beeld voor de jaren 2023-2026 wordt positief. Kanttekening daarbij is de grote hoeveelheden onzekerheden op dit moment. Zo is er nog geen volledige duidelijkheid over compensatie voor de kosten die we maken in het kader van de vluchtelingencrisis vanuit Oekraïne en is er in de Kaderbrief 2023 nog beperkt rekening gehouden met inflatie en indexeringen.'