• De aankomst van de eerste Belgische vluchtelingen, burgers en militairen.
• De aankomst van de eerste Belgische vluchtelingen, burgers en militairen. Foto: Aangeleverd

Boek Belgische vluchtelingen in Papendrecht

papendrecht • Historicus Pieter van Wijngaarden uit Papendrecht schrijft een boek over de Belgische vluchtelingen die in de Eerste Wereldoorlog in Papendrecht verbleven.

'Het Belgische Kamp Papendrecht 1914 - 1918' is een uniek stuk vergeten geschiedenis van de gemeente Papendrecht, wat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het dorp aan de rivier verzamelden zich in 1914 honderden Belgische geïnterneerden, onder wie schippers, burgers en militairen. Al deze mensen, mannen, vrouwen maar ook veel kinderen, waren gevlucht voor het oorlogsgeweld in hun land en werden ondergebracht in houten barakken. Om het legeringskamp was een hoge schutting geplaatst met militaire bewakers in uniform.

Het kamp bestond uit een hoofdgebouw, diverse kleinere gebouwen, kantine, werkplaats en slaapvertrekken. Er was zelfs een school met kerk. In het kamp werden de vluchtelingen, overeenkomstig de internationale rechtsregels, geïnterneerd en verzorgd. De Belgische militairen hielden verplichte ochtendmarsen, maar konden ook sporten. Iedereen die er recht op had, ontving steun van de gemeente, waarvan een deel verplicht gespaard werd voor het moment dat men weer naar huis mocht. Veel van de geïnterneerden vonden hun werk in de scheepsbouw. Pieter van Wijngaarden is momenteel bezig aan het speurwerk naar de geschiedenis en het kampleven, wat in al zijn facetten wordt gereconstrueerd uit krantenberichten, archieven, literatuur, dagboeken, brieven en contacten met nazaten van geïnterneerden. "Voor zover bekend worden alle namen genoemd van de vluchtelingen, maar ook van de Belgische schepen die in Papendrecht aanmeerden", licht hij toe. 

In 1918 verdwenen de vluchtelingen weer, met de afspraak, om voor altijd de Papendrechters dankbaar te blijven voor de verzorging van alle geïnterneerden. Het ligt in de bedoeling dat in de loop naar 2024, 110 jaar nadat het kamp in Papendrecht werd geopend, het boek ‘Het Belgische Kamp Papendrecht 1914-1918, een vergeten stuk geschiedenis’ wordt gepresenteerd. "Een aanwinst voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de gemeente Papendrecht en omgeving. Het wordt een rijk geïllustreerd boek over het leven van de Belgische geïnterneerden in Papendrecht." 

De auteur is nog op zoek naar verhalen en foto's uit die tijd. "Degenen die over informatie en foto's beschikken zijn van harte welkom om zich bij mij te melden. Zij worden vermeld in het boek."