• Voor Anne, Sandrine, Mette-Marit, Mirjam en coördinerend begeleider Anne Brandse is de ZaterdagOpvang een hoogtepunt van de week.
• Voor Anne, Sandrine, Mette-Marit, Mirjam en coördinerend begeleider Anne Brandse is de ZaterdagOpvang een hoogtepunt van de week. Foto: Nanda van Heteren

ZaterdagOpvang Philadelphia

papendrecht • Bezoekers kunnen ook op deze weekenddag komen voor ontspanning, het ontmoeten van nieuwe mensen én hun bucketlist afstrepen. Coördinerend begeleiders Anne Brandse en Angela Schoneveld vertellen.

Brandse: "De ZaterdagOpvang is nieuw. Ouders gaven aan dat zorgen voor hun kind in weekenden zwaar is en deelnemers gaven aan dat ze leuke activiteiten wilden doen op zaterdag.” Papendrecht heeft nog geen opvang op deze weekenddag. Het programma van de dag wordt samen met de deelnemers gemaakt en die inspraak is uniek. Schoneveld: "Eén deelnemer wilde bijvoorbeeld heel graag naar Rotterdam, dus daar zijn we met de waterbus heen geweest om te winkelen. Een paar andere deelnemers hadden nog nooit gekampeerd, dus we hebben dat een nachtje in Giessenburg gedaan. Weer een andere deelnemer in een rolstoel wil heel graag een keer een obstakelrun meemaken, dus dit gaan we in september doen.” 

Brandse vervolgt: "Wij willen onze bezoekers in hun waarde laten en op een zo’n normaal mogelijke manier een leuke zaterdag bieden, waarin ze ook zelf verantwoordelijk zijn. Daarnaast zetten we in op ieders talent. Eén deelneemster heeft de bekende muzikant Christiaan Verwoerd uit Nieuw-Lekkerland uitgenodigd bij ons te komen spelen. Ze neemt hier haar verantwoordelijkheid in om het te regelen en groeit daar enorm in.” De opvang is niet alleen leuk voor de deelnemers zelf. Schoneveld: "Wij willen op deze manier graag ook de ouders van thuiswonende jongeren met een verstandelijke beperking ontlasten.”

Op de ZaterdagOpvang, die om de twee weken van 9.30 tot 16.00 uur is, gaat men eerst koffie of thee drinken en bijkletsen. Daarna starten de activiteiten. Aan het einde schrijven de begeleiders in de schriftjes van de deelnemers wat ze gedaan hebben en plakken ze er foto’s bij zodat deelnemers de herinneringen zelf kunnen terughalen thuis. De deelnemers zijn enthousiast en vertellen trots tussen het lachen door over de herinneringen die zij nu al hebben gemaakt. Zo was voor Mette-Marit kamperen het hoogtepunt: "Omdat ik voor de eerste keer in een tent sliep. Daardoor was het heel spannend, maar vooral heel erg leuk. We hebben dingen gedaan zoals je op elke camping doet, zoals gegeten van de barbecue, een vuurtje gestookt en marshmallows opgewarmd. Het was een hele gezellige camping en het was ook echt superleuk met elkaar.”

Sandrine vond de Zuurkoolwandeltocht het hoogtepunt: "In Dordrecht hebben we tussen de vijf en tien kilometer gewandeld, zelf heb ik ook een stuk gelopen. We zagen veel maneges tussendoor en wat ik ook leuk vond: het heet de Zuurkoolwandeltocht, omdat we een broodje kregen met knakworst en zuurkool. Ik zit op zwemmen (bij de Papendrechtse zwemvereniging De Geul. red.), dus samen zwemmen vind ik natuurlijk ook heel leuk om te doen, maar vooral heel gezellig, want ik kom hier ook voor mijn vriendinnen.”

Watergevecht

Mirjam heeft genoten van de Merwelanden: "We hebben in de zon gezeten, op een kleedje gelegen. We zijn het water in gegaan om te pootje baden en hebben een watergevecht gehouden en elkaar nat gemaakt. Dat waren we toch al van het pootje baden en zwemmen. Het is echt leuk om zo met elkaar iets leuks te doen, weg te zijn en te lachen.”

Anne vult haar aan: "Het leuke is dat we elkaar ok helpen, worden gevraagd bij de dingen die we goed kunnen en met z’n allen bepalen wat we gaan doen. Of we nou aan de slag gaan met diamond painting, film kijken of een high-tea doen, het is altijd gezellig. Onze bucketlist is tot en met 27 september trouwens al gevuld met bijvoorbeeld bingo. Op ons lijstje staan nog veel meer dingen zoals suppen en naar het klimbos gaan.”

Nu het zomer is en de deelnemers met hun familie weggaan, missen zij soms de ZaterdagOpvang. Zij balen zichtbaar van de keer dat zij niet kunnen komen door de vakantie, ook al vinden ze de vakantie ook wel erg leuk. Ze kijken uit naar het moment dat ze bij terugkomst weer langs kunnen komen. De deelnemers adviseren dan ook iedereen om zich aan te melden, omdat ‘het altijd een superleuke zaterdag is waarop je gezellig met elkaar iets leuks kan doen en wat die leuke dingen zijn, bepaal je zelf.'