• De kassen van Jonker aan de Oost Kinderdijk.
• De kassen van Jonker aan de Oost Kinderdijk. Foto: Geurt Mouthaan

Raad van State: ‘pauze’ nieuwbouwplannen kassen Jonker in Alblasserdam

Algemeen

ALBLASSERDAM • De nieuwbouwplannen op de locatie van de kassen van Jonker in Alblasserdam zijn door de Raad van State voorlopig stopgezet.

De hoogste bestuursrechter sprak afgelopen week uit dat er nog teveel onduidelijkheden zijn om de bouwplannen door te laten gaan en trof daarom een voorlopige voorziening. Daarmee voldeed de Raad van State aan het verzoek van een aantal omwonenden, die al veel langer protesteren tegen de nieuwbouwplannen op deze locatie.

Tijdens een ingelaste raadsvergadering stemde de gemeenteraad van Alblasserdam in maart in met de drie bouwplannen aan de Oost Kinderdijk en de Pijlstoep, waarvan Oost Kinderdijk 87a, de kassen van Jonker, er één van is. De bezwaarmakers stapten daarop naar de Raad van State met het verzoek om een voorlopige voorziening. 

Overtuigend
Om verschillende redenen besloot de rechter om het verzoek te accepteren. In de eerste plaats stelt de Raad van State dat de gemeenteraad geen onderzoek gedaan heeft of deze uitbreiding van het woningaanbod - achttien of negentien woningen op het terrein van Jonker - ook plaats had kunnen vinden in het bestaande stedelijk gebied van Alblasserdam. ‘Het is dat duidelijk dat het bij dit plan een nieuwe stedelijke ontwikkeling inhoudt. (...) Op de zitting heeft de raad niet alsnog overtuigend uitgelegd dat dergelijke binnenstedelijke alternatieven er niet zijn.’

Een tweede reden is wat betreft de Raad van State de onduidelijkheid over de impact van de hoogte van de nieuwe woningen. Daarbij verwees de rechter wel naar de appartementengebouwen Noordstaete I en II, waar twee van de bezwaarmakers wonen. 

‘Deze zijn van vergelijkbare hoogte. Toch heeft het bouwplan een forse impact waarvan niet nu al duidelijk is of dit achter de eerste bebouwing aan de dijk uit het oogpunt van goede ruimtelijke ordening kan.’ Ook komen de huizen op een eventuele verhoging van het terrein. ‘Onduidelijk is hoe hoog de aangegeven bouwhoogte van elf meter ten opzichte van de bestaande bebouwing eromheen uitkomt.’

Gevolgen
In de overweging om de voorlopige voorziening toe te wijzen nam de Raad van State mee dat doorgaan met de bouwplannen voor de bewaarmakers ‘onomkeerbare gevolgen’ met zich meebrengt. Dat woog zwaarder dan het belang van projectontwikkelaar Bogor Projectontwikkeling. ‘Van die zijde zijn geen specifieke belangen naar voren gebracht waarom dit project nu snel moet kunnen beginnen.’

De beslissing van de bestuursrechter houdt in dat het plan nog niet verder uitgevoerd kan worden, in afwachting van de verdere behandeling van de bezwaren van de omwonenden. Opvallend is nog dat oud-wethouder Arjan Kraijo de raad eerder dit jaar waarschuwde dat bij uitblijven van groen licht de projectontwikkelaar waarschijnlijk naar de Raad van State zou stappen. ‘De kans is daarnaast erg groot dat de gemeente minimaal de proceskosten zal moeten betalen.’ Dat laatste moet het gemeenstebestuur nu ook, oordeelde de Raad van State. Het gaat daarbij om een bedrag van ruim 1.500 euro.