Wijk Kraaihoek: protest bij Raad van State

papendrecht • Bewoners van appartementencomplex Stolpe Hove in Papendrecht hebben de Raad van State gevraagd om het bouwplan voor de wijk Kraaihoek te vernietigen en een nieuwe procedure op te starten.

De 65 bewoners van de Kleine Waal 4-94 vinden dat ze door het gemeentebestuur niet betrokken zijn bij op de opzet van het bouwplan voor de wijk Kraaihoek, die grenst aan hun woningen. 'Daarnaast was er geen bereidheid om een concreet alternatief voorstel op enigerlei wijze te overwegen en te bespreken', zo laten zij in de brief aan de Raad van State, de hoogste rechtbank van Nederland, weten. 

In oktober 2018 werd de eerste stap gezet voor een gesprek met omwonenden van de nieuw te bouwen wijk. 'Bewoners en/of vertegenwoordigers van de appartementen in ons gebouw werden daarbij niet uitgenodigd, omdat er vanuit gegaan was dat de appartementen tot zorgorganisatie Rivas behoorden en dus huurappartementen zouden zijn. Eerst in juni 2021 kwamen wij, vanuit ons initiatief, voor het eerst in gesprek met de gemeente en de lokale woningbouworganisatie Woonkracht 10.'

De daaropvolgende maanden lukte het niet om tot een vergelijk te komen. Op 24 februari gaf de gemeenteraad van Papendrecht groen licht voor de bouwplannen. 'De 65 bewoners van de Stolpe Hove hebben in eerste instantie geen kans gehad zich uit te spreken over de plannen, om vervolgens op een muur van onwil te stuiten bij de gemeente Papendrecht. Wij vragen u dan ook het besluit tot bouwen te vernietigen om een nieuwe procedure op te starten.'

De Raad van State heeft bij de gemeente Papendrecht aangegeven dat zij tot 29 juli de tijd hebben om een verweerschrift in te dienen.