• Als Matthijs door zijn loep kijkt, ontdekt hij een wereld die voor het blote oog verborgen is.
• Als Matthijs door zijn loep kijkt, ontdekt hij een wereld die voor het blote oog verborgen is. Foto: Anne Marie Hoekstra

Matthijs Molenaar uit Alblasserdam is jongste korstmossenkenner van Nederland

Algemeen

ALBLASSERDAM • Matthijs Molenaar (12) uit Alblasserdam is korstmossenkenner, de jongste van Nederland. Vorig jaar ontdekte hij een zeldzame soort in het Park Huis te Kinderdijk.

Matthijs struint graag rond in de natuur. Zijn favoriete plekken dicht bij huis zijn het Park Huis te Kinderdijk, het gebied bij het Lammetjeswiel. Op allerlei plekken kan hij daar korstmossen aanwijzen en benoemen. Maar samen met zijn broers reist hij het hele land door om dit natuurverschijnsel te zien en te fotograferen.

Waardoor raakte jij geïnteresseerd in korstmossen?
“Dat was eind 2020. Ik ging vaak met mijn broers mee om vogels te kijken, maar zij hebben bijna alle vogelsoorten al. Alleen wilden ze ook nog breder gaan kijken in de natuur.”

Je bedoelt dat ze alle vogelsoorten al een keer gezien hebben?
“Ja, bijna wel. Daarom gingen ze naar andere dingen kijken: korstmossen op de Veluwe. Dat vond ik superleuk. Omdat ze zo gek in elkaar zitten en zo klein zijn.”

Wat is een korstmos eigenlijk?
“Een alg en een schimmel die bij elkaar gekomen zijn. Dan pas heb je een korstmos. Ik heb al meer dan vierhonderd soorten gezien, iets meer dan tweehonderd in de Alblasserwaard.”

Vorig jaar vond je een zeldzame soort?
“Ja, in Park Huis te Kinderdijk. Kijk, hier zit hij, op deze boom. Een gele korstmos. Het is een soort waar we niet veel van af wisten, hij is nog maar pas in Nederland ontdekt. Ik kende de soort al wel een beetje want ik had er foto’s van gezien en had gelezen dat hij ook werd verwacht in Zuid-Holland. Het is de Candelaria Pacifica, een heel zeldzame soort. Er zit in het park nog een zeer zeldzame soort: het Klein schorssteeltje. Als je met een loep kijkt, zie je steeltjes. Kijk, op deze boom zit hij. Dat is ook nog eens de verkeerde boomschors, want meestal zit hij op oude eiken en beuken en dit is een jonge boom.”

Lees het hele interview met Matthijs op woensdag 20 juli in nieuwsblad Klaroen.