Nieuw maaibeleid... zelfs orchideetjes

Het nieuwe maaibeleid, eigenlijk ouderwets maaien en afvoeren leidt tot verschraling van de bodem. Hierdoor krijgen planten de kans te groeien en tot bloei te komen. Hoe armer de grond, hoe rijker de plantengroei. Dat is nu ook in Papendrecht te zien aan de Westkil. Het zijn een aantal stroken groen, nou groen? Er is in het verleden een zaadmengsel ingebracht op hoofdzakelijk zandgrond. Er zijn kleine anjerachtige, bolderik, grasklokje, vlinderbloemen, marjolein, walstro, enzovoorts.
Tussen deze planten heb ik de orchideetjes geteld. Dat zijn wespenorchissen (zie de foto hiernaast, red.). Bij de bloemenman vallen de orchideeën op door de grote bloemen. Deze bloemen zijn slechts 1 cm groot, dus op de knieën en een vergrootglas. Maar ze zijn best mooi om te zien. Kijken, fotograferen, uitgraven heeft geen zin, is ook verboden en andere belangstellende vissen dan achter het net.

De orchideeën zijn bijzondere planten. Het zaad bestaat alleen uit een kiem, zonder voedsel. Een tarwe korrel heeft een kiem en voedsel. Vandaar dat een orchidee zoveel zaad draagt en verspreidt. Dat zaad komt aan zijn voedsel als het in de bodem een schimmel treft, die het zaad het voedsel levert. Dat is ook de reden, dat de orchidee het in uw tuin niet doen. Juist in de buitenste groenstroken staan de meeste orchideetjes. Ook in de educatieve heemtuin in het Alblasserbos staan er een paar te bloeien. Als wij er zijn wijzen we u de weg. Maar kijk en geniet. 

Leen den Ouden, Papendrecht