• De Jan Smitkade in Alblasserdam.
• De Jan Smitkade in Alblasserdam. Foto: Geurt Mouthaan

Bewoners zijn overlast Jan Smitkade in Alblasserdam zat

Algemeen

ALBLASSERDAM • Drugsgebruik en drugshandel, geluidsoverlast, asociaal geparkeerde campers en een verpauperd aanzien; omwonenden van de Jan Smitkade in Alblasserdam roepen de gemeente en de politie op om actie te ondernemen.

De ruim twee jaar oude woontorens aan de Jan Smitkade leveren de bewoners veel woongenot op. Maar wat er op de kade zelf gebeurt, daar is een deel van hen veel minder blij mee. Jongeren die er drugs komen gebruiken en verhandelen zorgen wat hen betreft voor overlast en een onveilig gevoel. 

Een aantal vertegenwoordigers van de bewoners doet dan ook anoniem hun verhaal. “We durven ze niet aan te spreken, want we zijn bang voor de reactie”, vertelt één van hen. “Wij zijn zelfs al zover dat we, ondanks dat we hier prachtig wonen, serieus nadenken over verhuizen.”

Ambtenaar
Al vele keren brachten ze het naar hun zeggen onder de aandacht van het gemeentebestuur van Alblasserdam en de politie. “De ambtenaar vertelde ons dat het vanwege de drukte pas veel later aan de beurt zou zijn. We komen er bij de gemeente niet doorheen.”

“De politie stelt dat het roken van joints gedoogd wordt en bij drugshandel moeten ze de daders op heterdaad betrappen. Maar de BOA’s komen altijd op een moment waarop dat niet gebeurt. We zien het hier met grote regelmaat: auto’s die naast elkaar komen staan, via de open raampjes wordt de drugs overgedragen en dan wordt de volgende voorraad opgehaald.”

Bouwhekken
Het is niet het enige pijnpunt. “Kijk naar de bouwhekken die er al lange tijd staan. Waarom ruimt de gemeente die niet op? Er worden daarnaast fietsen achtergelaten. De jeugd komt hier het eten dat ze bij de McDonalds gehaald hebben opeten, maar gooien het afval gewoon naast hun auto. Als je met de Waterbus aan komt varen, zou dit het visitekaartje van Alblasserdam moeten zijn, maar nu schaam je je er bijna voor.”

Last but not least: met regelmaat worden campers op de parkeerplaatsen voor de onderste appartementen neergezet, waarbij ze de ramen voor het grootste deel blokkeren. “De eigenaren gaan dan bijvoorbeeld een dagje naar Alblasserdam. Volgens ons is het niet toegestaan om de campers zo te parkeren, maar afgezien daarvan is er sprake van zeer onbeschoft gedrag. Er zou een bord moeten komen waarbij ze verwezen worden naar de parkeerplaats bij cultureel centrum Landvast. Dan hoeven ze maar heel kort te lopen om ook bij de Waterbus te komen.”

Hotspotlocaties
Het is bij het gemeentebestuur en de politie bekend dat de Jan Smitkade een aantrekkelijke plek is waar jongeren en jong volwassenen elkaar ontmoeten, laat de gemeente via een woordvoerder weten.

“De plek maakt deel uit van ongeveer twintig hotspotlocaties die het dorp rijk is. Op deze plekken wordt actief samengewerkt door handhavers van de gemeente, politie en jongerenwerkers. Daarbij is juist het beeld ontstaan dat door de komst van de woontorens de overlast verminderd is. Een verklaring is het feit dat er meer zicht is op de locatie door aanwonenden, waardoor men op deze plek minder anoniem kan zijn.” 

Waardevolle aanvulling
Het beeld dat door de bewoners wordt geschetst ten aanzien van drugshandel vindt de gemeente daarom een waardevolle aanvulling op de eigen observaties. “Mede op basis van meldingen van omwonenden wordt de inzet van de samenwerkende diensten bijgestuurd. Het is van essentieel belang dat bewoners waarnemingen van drugshandel en overlast blijven melden. Dit kan ook anoniem via 0800-7000.”

Toeristenstromen
Samen met de gemeente Molenlanden en Stichting Werelderfgoed Kinderdijk wordt actief ingezet om de toeristenstromen naar het molengebied zo goed mogelijk te organiseren. Zo zijn onlangs borden geplaatst met verwijzingen naar toeristenparkeerplaatsen.

“Wij zien dat er in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van de shuttleverbindingen tussen het parkeerplaats aan het Zuiderstek en het molengebied. Ook wordt veelvuldig gebruik gemaakt van huurfietsen. Bovendien zal de komende jaren ook nadrukkelijk gekeken worden naar alternatieve vervoersbewegingen over water.” 

“Op dit moment is het niet verboden om kampeervoertuigen te parkeren op de Jan Smitkade. Wel is in de plaatselijke verordening geregeld dat een kampeervoertuig niet langer dan drie aaneengesloten dagen op de openbare weg mag worden geparkeerd.”

Ontsierend
Het is nog niet duidelijk wanneer de bouwhekken op de Jan Smitkade, die omwonenden ontsierend vinden voor de omgeving (zie artikel hiernaast), verwijderd worden. “De hekken zijn daar door de gemeente geplaatst omdat de damwand ter plekke in slechte staat is”, meldt de woordvoerder van de gemeente Alblasserdam.

“Er is nader onderzoek nodig om de exacte staat te onderzoeken en vervolgens op welke wijze de damwand vervolgens duurzaam kan worden hersteld.” 

Aanbesteding
Men is nu bezig met de aanbesteding. “Als via de aanbesteding een externe partij is geselecteerd, kan één en ander in gang worden gezet. Maar hoe lang dit gaat duren is nog niet duidelijk. Daarbij speelt mee dat momenteel de levertijden van bouwmaterialen een vertragende factor kunnen zijn. Voorlopig blijven de hekken daar dus staan.”