Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Supermarkten en bouwmarkten mogen elke zondag vier uur open in Papendrecht

Algemeen

PAPENDRECHT • Supermarkt en bouwmarkten in Papendrecht mogen voortaan elke zondag geopend zijn van 12.00 tot 16.00 uur. Dat heeft een krappe meerderheid in de gemeenteraad dinsdagavond besloten.

De winkeltijden op zondag werden op initiatief van de VVD besproken. De liberalen stelden voor om vanaf heden supermarkten én bouwmarkten in Papendrecht toe te staan om alle zondagen geopend te zijn van 12.00 tot 16.00 uur.

Normaal gesproken mogen supermarkten om de andere zondag open zijn van 12.00 tot 18.00 uur. Sinds de coronacrisis was dat verruimd tot een openstelling op elke zondag. Maar aan die tijdelijke verruiming zou vanaf 1 juli een einde komen, omdat de coronacrisis verleden tijd is.

“We zijn blij dat er met dit voorstel duidelijkheid komt voor inwoners en ondernemers, met respect voor ieders overtuiging”, betoogde fractievoorzitter Dirk Stouthart. “Dan hoeft niemand meer na te denken of de winkels open zijn op zondag.”

In het verleden pleitte de VVD voor zo min mogelijk beperkingen voor ondernemers om op zondagen open te gaan. Daar werden ze door de fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) tijdens de raadsvergadering fijntjes aan herinnerd.

De VVD erkende dat ze liever hadden gewild dat de winkeltijden op zondag ruimer zouden zijn dan de vier uur die het nu geworden zijn. “Maar daar was geen meerderheid voor in de raad. Dit is het maximale voor ondernemers en inwoners”, aldus Stouthart.

Daar waren met name D66 en PvdA het niet mee eens. Zij hadden twee amendementen opgesteld waarin voorgesteld werd om de openingstijden voor alle winkels in Papendrecht op zondag te verruimen van 12.00 tot 18.00 uur. En als daarvoor geen meerderheid te vinden zou zijn; dat dan alleen de supermarkten en bouwmarkten elke zondag van 12.00 tot 18.00 uur open zouden mogen zijn.

Beide voorstellen haalden het niet, ondanks steun van de VVD. Behalve D66, PvdA en de VVD stemde ook OP voor de amendementen, maar deze vier partijen hebben minder zetels in de Papendrechtse raad dan Papendrechts Algemeen Belang (PAB), CDA, ChristenUnie en SGP bij elkaar opgeteld.

D66 en PvdA hoopten nog dat het PAB op z’n minst voor een deel zou kiezen voor ruimere openingstijden op zondag, maar die hoop bleek ijdel te zijn.

Fractievoorzitter Trijntje van Es van D66 daagde PAB nog uit: “De inwoners gaan zien wie dit PAB is: hún vertrouwde middenpartij of een zeer conservatievere variant?”

Fractievoorzitter Derya Karso van de PvdA deed daar nog een schepje bovenop: “Wist u dat het voorgestelde tijd van 12.00 tot 16.00 uur door mensen wordt gezien als christelijke winkeltijden? Omdat voor 12.00 uur de ochtenddienst van de kerk is afgerond en na 16.00 de middagdienst van de kerk begint.”

Fractievoorzitter Martin Verweij van het PAB pareerde de woorden. “Wij kiezen voor het compromis van 12.00 tot 16.00 uur. Dat is een verruiming van de openstelling van om de andere week.”

Even later in het debat noemde Margré van Wijngaarden van het PAB de openstelling van supermarkten en bouwmarkten elke zondag van twaalf tot vier ‘een handreiking naar beide zijden’.

Het PAB stemde dinsdag niet verdeeld, zoals D66 en PvdA hoopten. Daardoor koos uiteindelijk een meerderheid voor de openstelling van alleen supermarkten en bouwmarkten op alle zondagen van 12.00 tot 16.00 uur.