Afbeelding
Foto: 123RF.com

WMO-vervoer haalt doelstelling in Papendrecht niet: 15 procent reizigers niet op tijd opgehaald

Algemeen

PAPENDRECHT • Het WMO-vervoer in Papendrecht laat te wensen over. Drie op de twintig reizigers worden niet binnen de overeengekomen marge van 15 minuten eerder of later opgehaald. Dit leidt tot ergernis bij reizigers.

Margré van Wijngaarden van het PAB (Papendrechts Algemeen Belang) stelde er dinsdagavond vragen over tijdens de gemeenteraadsvergadering. Ze had gehoord dat de wachttijden van de wijkhopper korter zouden zijn dan die van de Drechthopper en vroeg zich af of de wijkhopper dan niet wat vaker ingezet zou kunnen worden.

Dat was volgens de verantwoordelijke wethouder Jaco van Erk geen ABC-tje. “Dan wordt het weer te druk bij de wijkhopper. Dat geeft geen oplossing.”

De gemeente ziet een aantal oorzaken voor de druk op het Wmo-vervoer in de regio. In de eerste plaats is de vervoersvraag van Wmo-reizigers sinds de opheffing van de coronamaatregelen sterk toegenomen.

Naast deze toenemende vraag zorgen in de tweede plaats de krapte op de arbeidsmarkt en de uitval van personeel dat er op dit moment niet aan de grote vervoersvraag kan worden voldaan.

In de derde plaats is er een toename van verkeer op de weg waardoor een goede doorstroom in het verkeer ontbreekt en de bussen weer vaker en langer vaststaan in files. Naar verwachting wordt dit probleem in de toekomst alleen nog maar groter.

De gemeente probeert de problemen te verminderen door reizigers vrijblijvend op te roepen om wat meer in de daluren gebruik te maken van het Wmo-vervoer. Ook gaat geprobeerd worden om het ziekteverzuim omlaag te krijgen.

Het Wmo-vervoer is bedoeld voor inwoners van de Drechtsteden die (tijdelijk) niet in staat zijn om zelfstandig te voorzien in hun vervoersbehoefte. Dit geldt zowel voor het sociale vervoer (Drechthopper) als het dagbestedingsvervoer. Beide vormen van Wmo-vervoer worden in de Drechtsteden verzorgd door Stroomlijn BV, samen met haar vervoerspartners.