Problemen vervoer Drechthopper en Wijkhopper

papendrecht • Tijdens de commissievergadering Ruimte in Papendrecht werden vragen gesteld over de problemen met het vervoer van de Drechthopper/Wijkhopper en de dienstverlening van Blue Amigo en Qbuzz.

Wethouder Janssen beaamde dat het duidelijk is dat Qbuzz en Blue Amigo niet aan de huidige voorwaarden doen. Het is volgens hem echter aan de provincie om als opdrachtgever hier werk van te maken. Via de regio is de gemeente daarover wel in gesprek met de provincie.

Wat betreft de Drechthopper/Wijkhopper gaf Janssen aan: "We zien een toenemende druk op het sociale vervoer. Op dit moment voldoet Stroomlijn niet aan de prestatieafspraken. De afgesproken 92% punctualiteit wordt niet gehaald. De afgelopen maanden zit dit op slechts 85%. Dat betekent dat drie op de twintig reizigers niet binnen de overeengekomen marge van ongeveer vijftien minuten voor of vijftien minuten na de afgesproken tijd wordt opgehaald. De oorzaken liggen in de sterk toegenomen vervoersvraag, de krapte op de arbeidsmarkt en een hoog ziekteverzuim. Het ziekteverzuim is dik acht procent, terwijl het normaliter zo'n drie procent is."
Inwoners die gebruik maken van het WMO vervoer zijn geïnformeerd over de situatie. Er is een oproep gedaan om zoveel mogelijk in daluren te reizen. Ook wordt er gewerkt aan een communicatieplan via de sociale dienst. Tot slot is een werkgroep gestart, bestaande uit ambtenaren van gemeenten, de sociale dienst Drechtsteden en Stroomlijn BV en het vervoersplatform om te kijken naar mogelijkheden en ideeën.
Annette van Hofwegen (PvdA) stelde dat mensen niet altijd de keuze hebben om tijdens daluren te reizen, bijvoorbeeld door afspraken in het ziekenhuis die niet op een andere moment kunnen plaatsvinden. Janssen: "Ik begrijp dat het een ellendige situatie is, maar ik kan er verder niets aan doen als men buiten de daluren moet reizen."

Hans Huisman