• De Zwerver promoveert naar eerste klasse.
• De Zwerver promoveert naar eerste klasse. Foto: Peter Lodder

De Zwerver doet het: eersteklasser!

dinteloord • De Zwerver speelt volgend jaar in de eerste klasse. Nadat de ploeg van Joery van der Waal eerder al MZC’11 en FC Breukelen had verslagen, volgde er zaterdagmiddag een 2-1 overwinning op Yerseke. De winnende goal kwam in de 91e minuut van het hoofd van Guido Luiten.

In de 90 minuten die zich daarvoor afspeelden had de wedstrijd meerdere kanten op kunnen gaan. In het eerste bedrijf was er een licht overwicht voor De Zwerver. Met name de start was goed te noemen voor de ploeg uit Kinderdijk. 

Snelle voorsprong

Nadat Stef Verloop voor een eerste gevaarlijk moment had gezorgd, was het na zes minuten al raak. Jermain Bebrout bracht de bal in de 16 van Yerseke, waar de bal niet goed werd weggewerkt. Austen Zwaal pikte de bal op en bracht Glenn Weijts in stelling. Die deed, wat hij afgelopen dinsdag tegen Breukelen ook al twee keer deed: scoren.

Yerseke wist dat er de tweede helft wat moest gaan gebeuren en kwam met een hele andere energie de kleedkamer uit na de pauze. Na 50 minuten was daar de gelijkmaker. Guus de Leeuw trok de bal voor, waarna Xander van der Poel twee pogingen nodig had om te scoren: 1-1. Het Zeeuwse offensief hielt nog een minuut of 10 aan. In deze periode had Yerseke het verschil kunnen, en misschien wel moeten, maken. Men deed dat dus niet en tot aan de drinkpauze leek De Zwerver zich al weer wat meer op te richten. Beide ploegen leek richting het einde meer last te krijgen van de vermoeidheid en veel gecreëerd werd er niet meer. 

Sleutel

Het inbrengen van Rick Verloop voor de moegestreden Jermain Bebrout bleek uiteindelijk de sleutel voor De Zwerver. De frisse Verloop bracht met zijn acties over de rechterflank wat teweeg. Hij was al een paar keer dreigend geweest toen hij in de 91e minuut vertrok op rechts. De voorzet was perfect op maat en good-old Guido Luiten kopte de bal keurig binnen. Het zorgde voor een vreugde-explosie langs de zijlijn, want veel supporters uit Kinderdijk hadden de weg naar Dinteloord gevonden.

Trainer Joery van der Waal was opvallend rustig in zijn commentaar na afloop. "Maar we gaan het zeker vieren hoor. We speelden vandaag niet zo goed als dinsdag. Het veld hier is wat minder dan bij ons en misschien dat we toch wat last hadden van spanning. Toch moeten we voor rust al de 2-0 maken. Na de pauze was het even overleven, wat niet helemaal lukte met die tegengoal. Misschien had ik iets eerder moeten wisselen, maar dat Guido Luiten die bal nog binnenkopt vlak voor tijd is natuurlijk fantastisch. Heel mooi voor de club dit.”

Matchwinner Guido Luiten had de laatste 20 minuten wel het gevoel dat het nog de kant van zijn ploeg op zou vallen. "Vanaf kort na de drinkpauze, want daarvoor hadden we het echt even moeilijk. Ik vond dat we wel wat meer grip kregen met het inbrengen van Jesper Kusters. We hebben het hele seizoen al bewezen dat we een brede selectie hebben. Er zijn veel jongens die qua niveau niet zo veel van elkaar verschillen, waardoor we bijna altijd een boost krijgen als er een frisse speler in komt. Je hoopt dan dat het balletje nog een keer goed valt, dat dit op mijn hoofd is in mijn laatste wedstrijd is onwerkelijk."

Lichte twijfel

De inmiddels 35-jarige Luiten hangt in principe zijn voetbalschoenen aan de wilgen, al is er toch een lichte twijfel nu zijn club promotie naar de eerste klasse heeft afgedwongen. "In de euforie van het moment wil je misschien toch nog wel een jaar door. Aan de andere kant staat mijn leven al zo lang in het teken van voetbal dat het ook niet zo gek is om wat meer tijd voor mijn vrouw en kind te hebben. Bovendien, op een mooiere manier afscheid nemen gaat nooit meer lukken'', lacht Luiten. "Ik ga gewoon even de tijd nemen om er rustig over na te denken tijdens de zomer en dan gaan we het wel zien."

Gertjan den Ouden