Kosten verhalen op bouwers zwembad

alblasserdam • Op korte termijn gaat dat overleg plaatsvinden, zo deelde wethouder Freek de Gier afgelopen week tijdens een persgesprek mee. "Onze juristen kijken nu al naar de mogelijkheden die er zijn. Gezien alle partijen die hierbij betrokken zijn en de manier waarop één en ander destijds is vastgelegd kijken we hen aansprakelijk kunnen stellen. Dat worden ingewikkelde gesprekken." Burgemeester Jaap Paans vulde hem aan: "Aan de ene kant heb je het over wat juridisch verplicht zou kunnen zijn, maar de insteek kan natuurlijk ook de morele verantwoordelijkheid en de billijkheid van het samen dragen van de gevolgen zijn. Daarover hopen we snel duidelijkheid te hebben."

Dinsdag 1 februari besloot het gemeentebestuur het zwembad per direct te sluiten. De veiligheid kon door roest- en scheurvorming in de constructie niet meer gegarandeerd worden. Namens onderzoeksbureau IV Consult gaf Wouter Visser daar verdere uitleg over. "Het bleek dat er twee verschillende soorten roestvrijstaal zijn gebruikt; de ene kan goed tegen omstandigheden met chloriden, de andere minder. De boeten, moeren en klemmen die de afzonderlijke platen van het zwembad met elkaar verbinden, zijn van die tweede variant. Daarnaast is de betonnen bak rond het bad onvoldoende gewapend."

Unaniem

De Alblasserdamse politiek boog zich tijdens de commissievergadering vorige week dinsdag over drie oplossingsrichtingen: het vervangen van de genoemde verbindingen en het versterken van de constructie, een compleet nieuwe roestvrijstalen zwembad of kiezen voor een betonnen zwembad. De eerste en de laatste optie zullen de komende maanden verder worden onderzocht. Burgemeester Paans: "We zijn blij dat de raad hiermee instemde én dat unaniem gesteld werd dat het zwembad voor Alblasserdam behouden moet blijven. In de raadsvergadering van september zullen we de twee mogelijkheden uitgewerkt voorleggen aan de partijen, zodat zij dan een onderbouwde keuze kunnen maken."

Een geluk bij een ongeluk is dat tijdens de noodgedwongen sluiting meteen ook een duurzaamheidsslag gemaakt kan worden, zo vertelde Herman Schnitker, afdelingshoofd Buitenruimte. "Een traject waarmee we toch al op wilden pakken en waarvoor het zwembad enige tijd gesloten had moeten worden", stelde hij. "Al zou dat zeker niet zo lang zijn geweest als nu het geval is. Zeker gezien de gestegen gasprijs zijn verdere energiebesparende maatregelen gewenst en kunnen die snel terugverdiend worden. En ja, tijdens de bouw is hier ook al naar gekeken, maar de ontwikkelingen op dit gebied gaan snel."

Wiekslag

Het is alle hens aan dek om het Alblasserdamse zwembad zo snel mogelijk weer open te krijgen. Burgemeester Paans: "Tegen onze partners en de gebruikers hebben we gezegd: 'Houd er rekening mee dat het bad tot en met de volgende zomervakantie dicht is.' Onder meer door binnen een bouwteam te zoeken naar efficiënt samenwerken, hopen we tijd te besparen. Ook voor het personeel is dat belangrijk; zij zijn nu ondergebracht bij andere zwembaden in de regio. Waar we daarnaast blij mee zijn is dat zwem- en poloclub De Wiekslag, de belangrijkste gebruiker van ons zwembad, uitgesproken heeft heel graag in de Blokweer te blijven." 

Geurt Mouthaan