• De locatie van het laadinstallatie, nabij de achtertuinen aan het Havenhoofd in Papendrecht.
• De locatie van het laadinstallatie, nabij de achtertuinen aan het Havenhoofd in Papendrecht. Foto: Derya Karso

Laadstation voor elektrische waterbus komt aan Havenhoofd, ondanks protest

Algemeen

PAPENDRECHT • Ondanks protesten en zorgen van omwonenden en ondanks de dringende wens vanuit verschillende politieke partijen gaat de aanleg van een laadstation voor de elektrische waterbus aan het Havenhoofd in Papendrecht gewoon door.

Er was onrust ontstaan onder bewoners van het Havenhoofd, nadat ze bijna twee weken terug een brief hadden ontvangen dat de laadinstallatie dicht tegen hun achtertuinen geplaatst zou worden, op de plek waar dagelijks kinderen spelen en mensen elkaar ontmoeten.

Daarnaast vrezen ze voor hun gezondheid vanwege straling die zo’n laadstation zou afgeven en er zijn volgens de bewoners veiligheidsrisico’s. Deze plek is een doorgang naar een smalle brandpoort. Deze toegang moet altijd vrij blijven voor bijvoorbeeld de brandweer.

Communicatie
PvdA, PAB en CDA stelden maandagavond tijdens de commissievergadering kritische vragen over de plaatsing van het laadstation en de manier waarop de gemeente gecommuniceerd heeft.

Volgens Margré van Wijngaarden van het PAB werden er in de aankondiging in het gemeentenieuws alleen kadasternummers genoemd. “Daar kan toch niemand wijs uit worden?”, vond het PAB-raadslid.

In gesprek
Wethouder Kees de Ruijter, die verantwoordelijk is voor de gang van zaken, erkende dat de communicatie met omwonenden beter had gekund. Tijdens de vergadering bleek dat de gemeente de communicatie voor een groot deel had overgelaten aan Blue Amigo, het bedrijf dat de waterbus runt. De Ruijter: “We zijn met hen in gesprek om de communicatie te verbeteren.”

Ook was er kritiek op de afstand van zo’n 120 meter van het laadstation naar het oplaadpunt van de waterbus. Volgens de eigen voorschriften zou het station echter maximaal 100 meter van het oplaadpunt aangelegd moeten worden. PvdA, PAB en CDA vonden dat er naar alternatieve locaties gezocht zou moeten worden.

Met name de PvdA vond dat de graafwerkzaamheden die reeds begonnen zijn, direct stilgelegd zouden moeten worden.

Enige geschikte plek
Wethouder Kees de Ruijter was dit echter niet van plan. “We hebben uitgebreid gekeken naar andere locaties en daarover ook contact gehad met Waterschap. Andere locaties zijn er niet. Dit is de enige geschikte plek, die veilig is, want de brandweer heeft ernaar gekeken. De veiligheid komt niet in gevaar.”

De elektrische waterbus van Blue Amigo die gebruik gaat maken van de laadinstallatie, gaat eind van het jaar varen. “Ze liggen daar geen uren”, betoogde wethouder De Ruijter. “Als we elektrisch willen varen, moeten we zorgen voor een laadvoorziening. Als we onze klimaatdoelstelling willen halen, moeten we emissieloos gaan varen.”

Omwonenden kunnen overigens in beroep bij de voorzieningenrechter, maar dat heeft geen opschortende werking voor de werkzaamheden. Oftewel: de aanleg van de laadinstallatie gaat volgende week ‘gewoon’ van start.