• Tim en Gert Haksteeg op het balkon van hun aan het hoofdveld van De Zwerver gelegen woning.
• Tim en Gert Haksteeg op het balkon van hun aan het hoofdveld van De Zwerver gelegen woning. Foto: Jan Timmer

'Steeds beter worden, daar gaat het om'

kinderdijk • Het grote moment vond vorige week maandag plaats in de perszaal van Feyenoord: Tim Haksteeg zette zijn handtekening onder een meerjarige verbintenis met de Stadionclub. Daarmee schreef de 15-jarige Kinderdijker een nieuw hoofdstuk in zijn 'voetbaljongensboek'. Zijn grote droom: eerste keeper worden op Rotterdam-Zuid.

Vader Gert en moeder Wendy Haksteeg zijn gepast trots op hun op voetbalgebied bovenmatig getalenteerde zoon. "Net zoals we dat zijn op onze dochter Lotte", zegt Wendy. "Zij is twaalf en is net als haar broer keeper. Lotte staat onder de lat bij De Zwerver MO13." Dat beide kinderen van Gert en Wendy Haksteeg het keeperschap uitoefenen, berust allerminst op toeval. Hun vader Gert stond vele seizoenen tussen de palen bij IFC en De Zwerver. In 2013 nam hij op 33-jarige leeftijd afscheid. "Een bewuste keuze", vertelt hij. "Tim begon dat jaar bij Feyenoord en dat betekende dat we hem een paar keer per week naar de trainingen gingen brengen. En uiteraard zorgden Wendy en ik er voor dat ook Lotte volop de aandacht kreeg. We hebben daarin altijd gestreefd naar evenwicht. Vanwege de nieuwe situatie betekende het wel dat ik besloot mijn keepershandschoenen in de wilgen te hangen."

Dat Tim doelman zou worden zag Wendy Haksteeg al snel. "Als tweejarige peuter was ie meteen op het veld te vinden wanneer Gert met het eerste elftal de rust in ging. Dan liep ie daar rond met die veel te grote handschoenen. Zo schattig.  Op z'n vierde speelde Tim zijn eerste wedstrijd: hij mocht meedoen met F4, dat waren allemaal jongens van zes, zeven jaar. Een seizoen later maakte hij deel uit van F1. Dat was ook het jaar waarin we hem aan hadden gemeld bij de Talentendagen van Feyenoord. We zagen het als een leuk vakantie-uitstapje naar zijn favoriete club, meer was het niet voor ons. Bovendien: bij die talentendagen liepen er wel duizend kinderen rond. De kans dat die van jou zou worden uitgekozen voor de volgende ronde was uiterst klein. Het was ook zeker niet de insteek van Tim's deelname. Tijdens de Talentendag was hij behoorlijk onder de indruk van de entourage op[ Varkenoord, want hij keepte wat onder zijn kunnen, vonden wij. Toch viel hij kennelijk op, want niet veel later werd hij gevraagd om mee te doen aan een selectietraining. Daarna volgden nieuwe rondes. Uiteindelijk kregen we bericht dat Feyenoord graag met hem door wilde gaan."

Met zijn vrijwel dagelijkse gang naar Rotterdam-Zuid veranderde het leven van Tim Haksteeg ingrijpend. "Alles staat in het teken van topsport", zegt de doelman van Feyenoord -17. "Trainen, spelen, studie, gezonde voeding, minder ruimte voor je sociale leven. Het is soms best pittig, maar tegelijkertijd ook het mooiste wat je maar kunt meemaken! Ik krijg hier de kans om me optimaal te ontwikkelen en van mijn sport mijn beroep te maken. Fijner kán niet."

Gert Haksteeg hoort het enthousiasme van zijn zoon met plezier aan. In zijn actieve dagen als doelman gold ook hij als bovengemiddeld getalenteerd. "Ik ben relatief laat met keepen begonnen", gaat hij terug in de tijd. "Bij mijn eerste club IFC voetbalde ik in mijn jeugdtijd in de spits. Keepen vond ik overigens tóen al leuk om te doen. Eenmaal in het seniorenvoetbal ben ik geswitcht op verzoek van toenmalig hoofdtrainer Arthur Dorré. IFC zat dun in zijn doelverdedigers. Ik werd keeper van het tweede elftal en stroomde vervolgens door naar de Zondag 1. Door Wendy, die uit een echt De Zwerver-nest komt- kwam ik op Kinderdijk terecht." Gert Haksteeg stond bekend om zijn constante niveau én zijn voortreffelijke reflexen op de doellijn, kwaliteiten die ook zijn zoon Tim wekelijks etaleert bij Feyenoord, "Tim heeft daarnaast een uitstekende traptechniek, goed coachend vermogen en een kalme uitstraling", vindt pa. "Ik moet onder meer nog wél leren om beter mee te voetballen", toont zoonlief zich zelfkritisch. "Dat is een punt waar ik extra hard aan werk. Steeds beter worden, daar gaat het om."

Jan Timmer