Ook vogels in uw tuin…?

Jammer dat u zo weinig de zang van de vogels hoort. Waarom alleen in het zomerhuisje in het bos …

Dat kan ook anders, in uw eigen tuin. Ja, van de stenen in de tuin kunnen de vogels niet eten. Maar met die tegels kan je wel mooie afscheiding muurtjes maken. Wat hebt u nodig om de vogels te lokken?

Het gaat om '3 VVV': Voedsel, Voortplanting en Veiligheid.

Voor het voedsel: hebt u bomen/struiken nodig die voedsel als zaden, bessen en noten geven. Dat zijn: Els; Hazelaar; Vlier; Liguster; Sleedoorn en Meidoorn. Van elke soort 2 exemplaren poten. U kunt al deze bomen knotten, zodat u niet in een bos komt te wonen. Dit wel gefaseerd doen. Eerst de ene boom en na een paar jaar de andere boom. Met een voederplank etc. kunt u de vogels het gehele jaar bijvoederen. Zorg ook voor een waterbakje.

Voor de voortplanting: kunt u nestkasten ophangen, met de opening op het oosten. Er zijn open nestkasten en kasten met een rond gaatje. De diameter van dat gaatje bepaalt welke vogel er in kan broeden. Dus aan één muur nestkasten met verschillende diameter groottes.

Voor de veiligheid: is een schuilboompje bij nestkast; voederplank of water van belang. Voor vogels, die zelf hun nest maken is vooral het rond snoeien van de Meidoorn belangrijk. Klimop waar tussen u de nestkasten kunt ophangen. Tegen de kat kunnen rollers op schuttingen; doornachtige struiken rond andere struiken; met gaas afzetten; bij opening koffiedik strooien; geluid of zicht koppelen aan sproeier worden gebruikt.

Jammer dat u niet gelijk aan de slag kan gaan. Bomen worden geplant in de herfst. Bij het Streeknatuurcentrum zijn nestkasten en bomenstek te koop (op zaterdag). 

Als u een tekening op een platte grond maakt, wil ik u in Papen-drecht, gratis adviseren. Wilt u meer, dan kan dat ook. Veel succes!

Leen den Ouden, Papendrecht
Beheerder educatieve heemtuin in het Alblasserbos
ouden.l@chello.nl