• Burgemeester Paans tijdens de persconferentie.
• Burgemeester Paans tijdens de persconferentie. Foto: Richard van Hoek

‘Nog te vroeg om dit plek te geven'

alblasserdam • De kerk staat in de wijk Kinderdijk, waar de schietpartij vrijdag heeft plaatsgevonden. Eén van de twee dodelijke slachtoffers van het scooterongeluk, dat in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond, was lid van de gemeente. “Wij kwamen terug van een korte vakantie en zaten op de boot van Engeland naar Nederland toen ik van het scooterongeluk hoorde. Ik ben gelijk doorgereden naar het Erasmusziekenhuis, waar heengebracht was. Op de terugweg uit het ziekenhuis hoorde ik over de schietpartij. Zó onwerkelijk! Dan denk je gelijk; ‘Waar is m’n gezin?’ Een schietpartij is altijd ver weg, maar was nu heel dichtbij.”

De kerk aan het Scheldeplein bood direct opvang voor mensen die elkaar willen opzoeken om hun verhaal te doen of om elkaar te helpen. “We zouden afgelopen zondag een belijdenisdienst hebben. Dat is iets vreugdevols. We vonden dat we dat nu niet moesten gaan doen. Zaterdag kwam het verzoek van de NOS om verslag te mogen doen van de kerkdienst. We vroegen ons af of onze gemeenteleden dat zouden willen. We hebben ze allemaal op de hoogte gesteld en de keuze gegeven om eventueel niet te komen. Maar het was bomvol, drukker dan normaal. Je merkt dat mensen er dan willen zijn, bij elkaar willen komen, willen zingen en bidden en elkaar willen troosten. Er wordt veel gesproken over de drama’s die hebben plaatsgevonden. Bijna iedereen kent wel iemand die erbij betrokken is geweest.”

Daarnaast hadden de kerken in Alblasserdam het gevoel dat er nog een extra moment moest komen om mensen de gelegenheid te geven om stil te staan bij het immense verdriet van de nabestaanden en de familie van de zwaargewonde personen.
Dominee Van Heijningen: “We hebben verder geen draaiboek of plannen hoe we dit een plek gaan geven. Daar is het ook nog te vroeg voor. Het moet misschien nu nog wel geen plekje hebben zelfs. Er zijn ook geen draaiboeken te verzinnen voor zoiets als dit. We willen er vooral zijn en onze ogen en oren open houden voor wat mensen aangeven.”

“Van de week hebben we de uitvaart van het meisje uit onze gemeente dat bij het scooterongeval om het leven is gekomen. Dat is heel onwerkelijk. En dat zal heel moeilijk worden. Maar ik heb het gevoel dat Alblasserdammers in deze moeilijke tijd om elkaar heen staan. Ze leven met elkaar mee en ondersteunen elkaar. We moeten elkaar erdoor heen helpen.”

Burgemeester Jaap Paans gaf vrijdag tijdens een persconferentie een groot compliment aan alle hulpdiensten en aan het team van de zorgboerderij om de manier waarop zij handelden na het incident. Aangeslagen stelde hij vervolgens: “Dit is een zwarte, een pikzwarte dag voor Alblasserdam. Afgelopen nacht kwam er al een jonge vrouw om het leven bij een ongeval in ons dorp en inmiddels is duidelijk geworden dat een tweede vrouw, die hierbij ernstig gewond raakte, ook is overleden. Alblasserdam heeft veel verdriet te verwerken. Dit slaat een diepe wond in onze hechte gemeenschap.”
Ook burgemeester Theo Segers van buurgemeente Molenlanden is diep geraakt door de gebeurtenissen in Alblasserdam. "Dit is ongelooflijk triest, ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Dat dit zomaar in onze gemeenschap kan gebeuren. Je denkt toch altijd dat dit in grote steden gebeurd in niet in de dorpen van de Alblasserwaard."

Het schietincident raakt ook de gemeente Molenlanden direct. De vermoedelijke dader is een 38-jarige inwoner van Oud-Alblas; één van de dodelijke slachtoffers heeft nauwe familiebanden met Streefkerk. "Zelf heb ik nu nog niet direct contact met hen gehad. Zij krijgen hulp van Slachtofferhulp en er is hen een familierechercheur toegewezen. Mijn rol is nu terughoudend. Ik ben vanavond (afgelopen dinsdag, red.) op uitnodiging van burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in Alblasserdam."

De afgelopen dagen is burgemeester Segers steeds op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Op dit moment zijn er ook bij hem veel vragen over de achtergrond en de motivatie van de verdachte uit Oud-Alblas. "We weten dat hij geen strafblad heeft. Er wordt nu onderzocht in hoeverre hij overlast heeft veroorzaakt en welke hulp hij gehad heeft. We hopen zo antwoorden te krijgen op vragen die ons allemaal erg bezig houden."
Er is vanuit de woningbouwstichting al wel contact geweest met degenen die in zijn buurt wonen. "Daar was sprake van beperkte onrust, maar de rust is  weergekeerd. De wijkagent is extra in de buurt aanwezig om aanspreekbaar te zijn voor omwonenden voor vragen en dergelijke. Het blijkt trouwens dat ook in onze dorpen, waar de gemeenschap hecht is en veel mensen elkaar kennen, iemand toch zo onder de radar kan blijven."

Hij sluit af met een dringende oproep: "Laten we om elkaar heen blijven staan, op elkaar letten als iemand het moeilijk heeft. Het is zo belangrijk om oog te hebben voor de nabestaanden en de slachtoffers en alle mensen die op welke manier dan ook hierbij betrokken zijn."
Intussen blijft de bloemenzee groeien bij de ingang van de zorgboerderij. “Ik wil stilstaan, even iets bijdragen”, vertelt een vrouw die zaterdagmiddag bloemen kwam leggen. “Eerst overlijden er twee meisjes op een scooter en dan dit”, vervolgt ze. “Echt ellende.” Ze heeft vlak daarvoor bloemen gelegd bij de ingang van de zorgboerderij.
De meesten leggen hun bloemen in stilte en staan daarna nog even stil bij de plek. Anderen huilen of willen hun verhaal kwijt. "Jeetje, een onschuldig jongetje van twaalf. Waarom? Vraag je je af. Waarom zoek je zo'n plek om dit te doen?” Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam kwam zaterdagmiddag ook langs om bloemen te leggen bij de zorgboerderij. Hij ging kort in gesprek met enkele mensen.

Bert Bons en Geurt Mouthaan