6 mei: 'Een inktzwarte dag voor Alblasserdam'

alblasserdam • De datum van 6 mei zal voor Alblasserdam de boeken ingaan als een 'inktzwarte dag'.

De dag was nog niet eens begonnen toen 's nachts een dodelijk ongeval plaatsvond op de kruising van de Edisonweg met het Molenpad. Een auto reed om ongeveer 01.30 uur een scooter aan met daarop twee jonge vrouwen uit Alblasserdam. De 19-jarige overleed ter plaatse en de 18-jarige bezweek later die dag in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

En dan de schietpartij die om iets voor elf uur plaatsvond in Alblasserdam, waarbij twee doden en twee zwaargewonden te betreuren vielen. De dader, de 38-jarige John S. uit Oud-Alblas, werd ruim een half uur later opgepakt in Park Huis te Kinderdijk en heeft inmiddels een bekennende verklaring afgelegd. Niet alleen over de schietpartij in Alblasserdam, maar ook over een moord die hij twee dagen daarvoor had gepleegd in Vlissingen.

Die moord lijkt willekeur, 'om zijn wapen uit te testen'. Maar het is nog steeds niet helemaal duidelijk waarom hij dan zover gereden heeft. In een e-mail naar RTL Boulevard, die hij vlak voor de schietpartij verstuurd heeft, schrijft hij dat hij psychische problemen heeft en dat hij zich heeft geprobeerd te laten opnemen in een kliniek: "Vijf jaar vertel ik huisartsen en GGZ over mijn obsessie om een vuurwapen aan te schaffen. Ik ben hiervoor in andere landen wezen zoeken maar heb nooit een stap durven zetten. Tot een paar weken geleden", aldus S.

Meer informatie over de inktzwarte dag elders in deze krant.