• De onthulling van de gedenksteen voor omgekomen Papendrechters.
• De onthulling van de gedenksteen voor omgekomen Papendrechters. Foto: Richard van Hoek

Onthulling gedenksteen op begraafplaats

papendrecht • Kees van der Heijden uit Papendrecht heeft zaterdag 30 april de gedenksteen met daarop de namen van Papendrechters die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen, onthuld op de begraafplaats in Papendrecht.

De onthulling van de gedenksteen moest twee jaar lang uitgesteld worden vanwege corona, maar kon afgelopen zaterdag dan eindelijk plaatsvinden. “Zij het dan dat ook nu weer de omstandigheden in de wereld heel anders zijn dan we ons zes weken geleden hadden kunnen voorstellen”, aldus voorzitter Wim de Leur van het 4 mei Comité in Papendrecht. Tegelijkertijd leeft bij het 4 mei Comité de gedachte dat dit soort bijeenkomsten nu waardevoller is dan ooit.
Eén van de namen op de gedenksteen is die van Kees Boer. In 1944 was hij nog behulpzaam bij de gaarkeukens in Papendrecht. Drie jaar later, in oktober 1947, sneuvelde hij in wat toen nog Nederlands Indië heette. Hij was toen 24 jaar oud. Kees Boer ligt herbegraven op het Nederlands ereveld Pandu in Bandung in Indonesië. Kees werd geboren op 1 oktober, en ook precies op 1 oktober, een jaar nadat hij gesneuveld was, werd de zoon van zijn zus geboren. Dat jongetje werd ook Kees genoemd, op dringend verzoek van oma Boer. Voor die Kees, Kees van der Heijden, betekende het een levenslange band met een man die hij nooit heeft gekend.
Kees van der Heijden is één van de Papendrechters die heel blij is dat er na zoveel jaar een plek in het dorp is gekomen waar die tientallen plaatsgenoten, die soms duizenden kilometers ver weg liggen begraven, op een gepaste manier herdacht worden. Het heeft het 4 mei Comité dan ook groot genoegen gedaan dat Kees van der Heijden bereid was om de officiële onthulling van de gedenksteen op zich te nemen.


(H)erkenning jonge mantelzorger

drechtsteden • Professionals uit de Drechtsteden die werken met gezinnen, kinderen of jongeren, kunnen kosteloos de geaccrediteerde ‘Training (h)Erken de Jonge Mantelzorger’ volgen op 16 mei aanstaande in Zwijndrecht van 09.30 tot 12.15 uur.

MEE Mantelzorg dat volwassenen, die als kind jonge mantelzorger waren, en huidige jonge mantelzorgers, het waardevol vinden (meer) gezien en gehoord te worden door professionals. Onderzoek toont aan dat dit ook (emotionele) problemen op latere leeftijd voorkomt. Als sociaal werker, docent, jeugdprofessional, jongerenwerker, schoolmaatschappelijk werker, intern begeleider of verpleegkundige komen (soms ongemerkt) jonge mantelzorgers op je pad. Met de training vergroot je je kennis over jonge mantelzorgers en krijg je instrumenten aangeboden die een hulpmiddel kunnen zijn in het contact met jonge mantelzorgers. De training wordt kosteloos aangeboden voor professionals uit Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam. Voor meer informatie of aanmelding: info@meemantelzorg.nl of 078-2063202.