• Margaret Poldervaart.
• Margaret Poldervaart. Foto: Geurt Mouthaan

Na drukte Kinderdijk volgt rust Portugal

kinderdijk • Vijftien jaar lang was Margaret Poldervaart het gezicht van en de drijvende kracht achter Buena Vista en later ook de naastgelegen souvenirshop en zalencentrum Windkracht 4. De onderneemster, geboren in Alblasserdam, woonde daarna zes jaar in Kinderdijk en is na een 'tussenpauze' inmiddels alweer zeven jaar inwoonster van het dorp. Ze runde met deze zaken twee van de meest internationaal georiënteerde horecavoorzieningen in de Alblasserwaard. Letterlijk de hele wereld kwam over de vloer voor een kop koffie, een lunch of een diner. Het is een cliché, maar ze kan er moeiteloos een boek over schrijven. 

"Neem die keer dat we een belletje kregen, of we ruimte hadden voor zo’n twintig mensen", blikt Margaret terug. "Even later reed er een wagen van een ambassade voor, met de ambassadeur van Zuid-Korea. Daarachter reed een luxe touringcar, waar een stoet marineofficieren in uniform uit kwam. Ze hebben het hier ontzettend goed naar hun zin gehad. Je kon merken dat ze het laagdrempelige en het eenvoudige waardeerden, heel anders dan het chique en afstandelijke waaraan ze gewend waren. Het was één van de vele bijzondere momenten, die we hebben ervaren; ik heb er altijd zó van genoten om dit te kunnen doen."

Ezelopvang

Door de jaren heen veel verbouwd en opgeknapt, vooral aan het monumentale pand uit 1630. "In 2014 kwam er een compleet nieuw dak en breidden we ons terras uit naar wel honderd zitplaatsen. Regelmatig werd de verfkwast gehanteerd en vorig jaar is er zelfs nog een splinternieuwe aanbouw met keuken gekomen. We hebben ons best gedaan er wat moois van te maken en te behouden voor de toekomst." Maar aan alle goede dingen komt een einde. Zondag trekt ze de deur voor de laatste keer achter zich dicht. Samen met haar man emigreert Margaret naar de Algarve in Portugal. "Daar hoop ik meer tijd te krijgen voor mijn hobby's: lezen, schilderen en keramiek maken. En we gaan aan de slag als vrijwilliger bij een ezelopvang en een hondenasiel. Zelf nemen we onze eigen ezel mee naar Portugal. Daar krijgt ze er een vriendin bij."

Een bedrijfsleider, Arnold Boulonois van partycentrum De Klok in Kinderdijk, neemt de operationele zaken over. Margaret: "Natuurlijk blijven we achter de schermen nog van alles doen, maar wij zijn niet meer elke dag op de werkvloer en ik ben niet meer het gezicht van de zaak. Dit loopt tot en met eind 2023, totdat de gemeente vanaf 2024 andere plannen heeft."
Ze heeft wel haar zorgen over de toekomst van de horecavoorziening na 2023 waar ze zich met hart en ziel voor heeft ingezet. "De gemeente heeft hier plannen voor een chique restaurant. Maar hier is juist behoefte aan een laagdrempelig café-restaurant. Wij hebben, toen we dit overnamen, voor die insteek gekozen en dat is al die tijd heel succesvol gebleken. Je moet je niet alleen maar richten op de gasten met een ruimere beurs. Mensen met bijvoorbeeld een rugzak worden gezien als ‘plebs'. Hoe vreselijk is dat?"

Langs de wanden staan de oude radio's die ze samen met haar man verzamelt en hangen oude afbeeldingen van Sneeuwwitje en de zeven dwergen. "Die komen uit de jaren dertig van de vorige eeuw", wijst Margaret. "Ze zijn afkomstig van een kermisattractie." Ze praat er met merkbaar plezier over; het is lastig voor te stellen dat er straks een einde aan komt. "Dat is een verschrikkelijk lastige beslissing geweest, maar dat zou over een paar jaar net zo moeilijk zijn. Nu zijn we nog gezond en kunnen we genieten van het leven als bijna-pensionada's. Ik ben wel heel dankbaar dat ik na de coronajaren nog enkele maanden volop heb kunnen draaien. Ook ben ik mijn ouders dankbaar voor de eenvoud en visie waarmee ze mij hebben opgevoed: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg en eerlijk duurt het langst. Zij hebben bijna veertig jaar een café uitgebaat waar de prijzen zo laag waren dat je niet begreep dat het kon. We hebben qua prijs nooit het onderste uit de kan gehaald, omdat je toevallig bij een werelderfgoed zit. De mond- op mondreclame deed de rest. Mijn doel was de hele wereld ontmoeten."

Geurt Mouthaan