Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Zwemvereniging De Geul promoveert in landelijke competitie

Sportt

PAPENDRECHT • De Papendrechtse zwemvereniging De Geul was afgelopen zaterdag voordat het vijfde deel van de landelijke competitie van de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond) begon in hun thuisbad Sportcentrum Papendrecht eigenlijk al zeker van promotie naar de hoogste klasse, waar de clubs per regio gegroepeerd zijn. In seizoen 2022-2023 is dat klasse A.

In het zwemseizoen worden de vijf wedstrijden door alle zwemverenigingen in Nederland gezwommen. Deze keer waren dat er vier, doordat de toen geldende coronamaatregelen ervoor zorgden dat de derde wedstrijd niet doorging.

In de twee hoogste klassen, de Eredivisie en de Eerste Divisie, zwemmen clubs uit het hele land. Daaronder zijn de A, B en C klasse, daar zijn de clubs per regio gegroepeerd. De snelste (twee) zwemmer(s) per programmanummer telt voor de punten, daardoor moet de ploeg in de breedte ook sterk zijn. Aan het einde van elke ronde worden de punten opgeteld, aan het einde van het seizoen bepaalt wie er vanaf september in welke klasse start. De Geul is in poule B van de Regio West als tweede van de twaalf geëindigd met in totaal 9.715,09 punten.

Hoofdtrainster Erica Muller is superblij en vooral erg trots op de zwemmers en de trainers: “Ondanks de lastige coronaperiode is iedereen op tijd weer fit en gemotiveerd aan de start verschenen, met als beloning de promotie. Het programma daar is grotendeels gelijk, maar er komen wat vaker tweehonderd meter nummer voor in plaats van de honderd meter nummers nu. Daar gaan we volgend seizoen zeker rekening mee houden in de jaarplanning.”

Voorzitter Arjan van Tilburg is erg blij: “Zeker na de lastige coronaperiode is dit een mooie opsteker voor zwemmers en trainers. Uiteraard had iedere vereniging met de lockdowns en beperkingen te maken, maar er is binnen de club veel inzet geweest met extra onderlinge wedstrijden en dergelijke zodra dit weer kon. Zo’n promotie geeft dan toch het gevoel dat die inzet niet voor niets is geweest.”