• Raadslid Corrie Middelkoop (links) en burgemeester Jetten onthullen het informatiebord bij de boom.
• Raadslid Corrie Middelkoop (links) en burgemeester Jetten onthullen het informatiebord bij de boom. Foto: Bert Bons

‘Boom van troost’ geplant in het Vondelpark van Papendrecht

Algemeen

PAPENDRECHT • In het Vondelpark in Papendrecht werd op maandag 25 april een speciale gedenkboom geplant: de ‘Boom van troost’. De boom is speciaal geplant ter nagedachtenis aan hen die zijn overleden aan corona.

De boom is een zogenaamde Ginkgo Biloba. Deze boom staat bekend als een levende legende en behoort tot één van de oudste boomsoorten op de wereld. Deze Japanse notenboom staat onder andere symbool voor hoop, liefde, tijdloosheid en een lang leven. In Papendrecht wordt deze boom speciaal geplant om de mensen die overleden zijn aan de gevolgen van de coronapandemie te herdenken. Zodat zij niet vergeten worden.

De boom is een initiatief van het CDA. Deze partij diende in de zomer van 2021, tijdens de raadsvergadering van dinsdag 13 juli, een motie in. Deze motie werd unaniem aangenomen en is nu, in het bijzijn van nabestaanden, uitgevoerd.

Burgemeester Annemiek Jetten en CDA-raadslid Corrie Middelkoop voerden de officiële handeling uit. Zij onthulden het bord wat bij de boom geplaatst is.

Burgemeester Jetten: “Corona heeft ons leven enorm veranderd. Veel mensen hebben de pijn en verdriet van deze pandemie van dichtbij meegemaakt. Iedereen kent wel iemand, die iemand verloren is. Het is goed dat deze boom van troost ons blijvend zal herinneren aan hen die we lief hadden. De boom herinnert ons er ook aan dat niets vanzelfsprekend is. En dat liefde blijvend is.”

Na de woorden van de burgemeester volgden er drie emotionele toespraken van nabestaanden van mensen die overleden zijn aan corona. Zij hadden gevraagd om het woord te mogen voeren tijdens de korte plechtigheid.

Nabestaanden legden daarna bossen bloemen bij de boom.