• Het gelegenheidskoor o.l.v. Jolanda de Houter, met achter de piano André de Jager.
• Het gelegenheidskoor o.l.v. Jolanda de Houter, met achter de piano André de Jager. Foto: Aangeleverd

Oproep 4-mei Comité Papendrecht: ‘Kom, het mag weer!’

Algemeen

PAPENDRECHT • “Niets kan de emotie vervangen van het met elkaar luisteren naar muziek en verhalen; van het samenzijn tijdens die twee minuten stilte op die bijzondere avond.” Het zijn de woorden van Wim de Leur, voorzitter van het 4-mei Comité in Papendrecht.

“Toen we op de avond van de vierde mei in 2019 met honderden bij het Papendrechts monument stonden, had niemand kunnen denken dat het drie jaar zou duren voordat we elkaar daar weer zouden mogen ontmoeten.”

Corona ontwrichtte alles, beseft Wim, ook de activiteiten van het 4-mei Comité. “Natuurlijk, we hebben op allerlei manieren toch van ons laten horen, maar niets kan de emotie vervangen van het met elkaar luisteren naar muziek en verhalen; van het samenzijn tijdens die twee minuten stilte op die bijzondere avond.”

Het moet weer
Hij vindt: “Het mag weer en het moet weer: Samen herdenken.” Op allerlei plekken in Papendrecht wordt die herdenking alweer voorbereid. Stadsorganist André de Jager is al weken bezig de meest prachtige muziek voor te bereiden, samen met het speciaal voor deze avond geselecteerde koor. Highland Cathedral, Agnus Dei, Theme from Schindlers List en Hymn to the fallen. Wim: “Als voorzitter van het comité mocht ik één van de repetities bijwonen en toen al kreeg ik kippenvel van de emoties die die stukken te weeg brengen.”

Hij vervolgt: “En net zo goed belangrijk, maar van praktischer aard, is het werk van de koster van de Grote kerk, Bertus van Werkhoven, die er altijd weer voor zorgt dat alles in de kerk tiptop in orde is. Van de trots wapperende vlag tot de perfecte geluidsinstallatie. Dit jaar zorgt hij er zelfs voor dat de herdenking te volgen is via livestream op www.hervormd.papendrecht.”

Dapper
“In Brussel bereidt Luitenant-Kolonel Marco de Haas zijn speech voor namens de Krijgsmacht. Hij mag dan al jaren in het buitenland werkzaam zijn, hij blijft een echte Papendrechter. En wat te denken van de Scouts en de Nationale Reserve, die de avond zo’n bijzonder cachet geven. Dapper is ook Emma Donk. Ondanks dat ze aansluitend eindexamen moet doen, staat ze er die avond om te spreken namens de Papendrechtse jeugd. En zoals altijd is ook het OKP vertegenwoordigd; dit jaar door Anita Stigter vanuit de Elim kerk.”

Allemaal spreken ze voor het eerst bij deze herdenking. Dat geldt ook voor burgemeester Annemiek Jetten, die al bij diverse gelegenheden heeft laten blijken dat ze het thema herdenken ongelofelijk belangrijk vindt.

Tientallen mensen
Wim: “Kortom, deze weken zijn tientallen mensen in ons dorp betrokken bij die vierde mei. En ik heb Excelsior nog niet eens genoemd, die die prachtige koralen speelt na de kranslegging. Of Edward Renneberg. Niemand in de regio die zo loepzuiver en ontroerend het Taptoe signaal speelt als hij.”

Het 4-mei Comité coördineert dat alles en steekt daar enorm veel werk in. Maar ze willen er wel wat voor terug. Sandra Verdoorn, Jeanette Schenk, Peter-Jan van der Giessen; ze willen graag veel mensen zien op die avond van de 4e mei.

Dat kan om 18.10 uur bij het kleine Joodse monument, bij het begin van de Stille Tocht, tegenover de oude buurt Het Zand. Of bezoekers kunnen alvast gaan naar de Grote Kerk aan de dijk, waar om 19.00 uur de Herdenkingsbijeenkomst begint. Of om 19.55 uur stilstaan bij het recent vernieuwde monument bij de begraafplaats en de twee minuten stilte met elkaar beleven. 

“Meer dan ooit vraagt onze verwarde wereld om eenheid, om samenzijn”, vertelt Wim de Leur tot besluit. “Dat kan in ons dorp op 4 mei. We begroeten u graag.”

“Niets kan de emotie vervangen van het met elkaar luisteren naar muziek en verhalen; van het samenzijn tijdens die twee minuten stilte op die avond.”