• Ruud Lammers (rechts) tijdens de verkiezingsavond van maart in gesprek met Arjan Kosten en Ardjan Boersma van de SGP.
• Ruud Lammers (rechts) tijdens de verkiezingsavond van maart in gesprek met Arjan Kosten en Ardjan Boersma van de SGP. Foto: Bert Bons

OP wil onderzoek naar alternatieve coalitie in Papendrecht

Algemeen

PAPENDRECHT • De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil graag een alternatieve coalitie onderzoeken. Volgens voorman Ruud Lammers zou het mogelijk moeten zijn om met OP, VVD, CDA, D66 en PvdA een nieuw gemeentebestuur te vormen.

Bij elkaar zouden deze partijen uitkomen op 13 zetels. In totaal telt de gemeenteraad van Papendrecht 23 zetels. 

De kans dat deze alternatieve coalitie er gaat komen, lijkt zeer klein, omdat twee van de vijf partijen op dit moment aan het onderhandelen zijn met andere partijen over het vormen van een coalitie. Dat zijn VVD en CDA, die samen met PAB, ChristenUnie en SGP een gemeentebestuur willen vormen.

Daarnaast hebben D66 en PvdA aangegeven dat ze eerst willen afwachten hoe het verder loopt met de formatie tussen PAB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP.

Dan blijft op dit moment dus alleen OP over die deze, door henzelf bedachte variant zou willen onderzoeken. Wat OP betreft hoeft er overigens niet afgewacht te worden op de uitkomst van de besprekingen tussen PAB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP. Besprekingen van een alternatieve coalitie met OP, VVD, CDA, D66 en PvdA zou tegelijkertijd opgestart kunnen worden.

Ruud Lammers: “Zoiets onderzoeken kan heel goed tegelijkertijd, omdat het immers om een programmatische verkenning gaat, waarna je overgaat tot formeren.”

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht heeft een officieel verzoek ingediend bij burgemeester Annemiek Jetten om varianten te onderzoeken waarvan zij onderdeel uitmaken. OP vindt dat er onvoldoende aandacht is besteed aan het verkennen van combinatiemogelijkheden waarbij recht wordt gedaan aan de uitslag van de verkiezingen. 

Van zo’n combinatiemogelijkheid moet OP onderdeel uitmaken, vindt OP, omdat deze partij de meeste winst geboekt heeft tijdens de laatste verkiezingen. 

Probleem is echter dat bij de verkenning van informateur Lauryan Bakker van bureau Necker van Naem er geen combinatie gevormd kon worden voor een coalitie waarin OP zitting heeft. Dat heeft ze letterlijk opgetekend in haar verslag. Oftewel: er zijn onvoldoende partijen te vinden in Papendrecht die in een college samen zouden willen werken met OP.

Toch geeft OP niet op. In een bericht aan de overige fracties in de Papendrechtse raad pleiten ze voor een onderzoek naar een alternatief college. 

“Wij nodigen andere partijen uit met ons mee te denken en te onderzoeken of er een andere combinatiemogelijkheid bestaat die beter is dan de voortzetting van de zittende coalitie aangevuld met de VVD. Mocht de grote meerderheid van jullie het wel best vinden, dan zullen wij dat accepteren. Maar wij hopen dat bij jullie ook de wens bestaat met elkaar te onderzoeken welke combinatiemogelijkheid de beste is voor het bestuur van de gemeente Papendrecht”, zo staat te lezen in het bericht van OP aan de overige fracties.