• Mare Slingerland (Brevet E) met haar trainers Eva Both en Kees Wassenaar.
• Mare Slingerland (Brevet E) met haar trainers Eva Both en Kees Wassenaar. Foto: Aangeleverd

Jonge Wiekslagleden behalen prestatiebrevetten

Sport

ALBLASSERDAM • Afgelopen vrijdag 15 april hebben 12 jeugdleden van ZPC Wiekslag uit Alblasserdam hun prestatiebrevet bemachtigd.

Afzwemmen is altijd spannend, maar deze keer was het zelfs extra spannend omdat er sinds de laatste keer afzwemmen op 4 december 2021 er minder kon worden geoefend als dat de bedoeling was.

Eerst kon er niet geoefend worden omdat dit niet was toegestaan door toedoen van Covid 19. Vanaf half januari mochten de zwembaden weer open en kon er weer geoefend worden. Maar als donderslag bij een heldere hemel werd er besloten zwembad Blokweer per direct te sluiten in verband met technische problemen. En weer was het niet mogelijk te oefenen voor het afzwemmen.

Het bestuur van ZPC Wiekslag heeft er op dat moment direct voor gezorgd dat er bijna zonder onderbreking in het zwembad van Papendrecht geoefend kon gaan worden.

De zwemmertjes zijn toen extra fanatiek gaan oefenen en het heel knap wat zij in de korte oefentijd hebben geleerd en op vrijdag 15 april hebben laten zien.

ZPC Wiekslag geeft les in de brevetten D t/m G voor zwemmers die na het behalen van hun elementaire ABC-diploma’s verder willen met zwemmen en/of waterpolo. De enthousiaste instructeurs staan aan het bad om kinderen plezier te laten beleven aan het zwemwater.

In deze jeugdopleiding worden stap-voor-stap de diverse zwemslagen aangeleerd, met bijbehorende starts en keerpunten. Vanaf het seizoen 2012-2013 heeft de CREZ met behulp van zwemtrainer Robbert Donk en diverse andere vrijwilligers gewerkt aan een vernieuwde opzet van de jeugdopleiding. Deze nieuwe opzet beoogt een betere aansluiting van het brevetzwemmen en de zwem- en poloschool.

Daarom kunnen leerlingen al vanaf brevet D kiezen om mee te draaien binnen de zwem- en poloschool. Plezier staat daarbij hoog in het vaandel en kinderen zijn dan ook vrij om te kiezen of zij dat willen. Andersom zijn pupillen in de zwem- en poloschool wel verplicht om het Brevetzwemmen te volgen. In de opleiding introduceren wij de jeugd ook met snorkelen, zwemmend redden of overige vaardigheden in het water.

Zijn er vragen of is er behoefte aan informatie over het Brevetzwemmen mail dan naar: crez@wiekslag.net.

De kinderen die hun brevet hebben verdient op vrijdag 15 april zijn:

Brevet D
Emma van Vliet                 
Naomi van Rijn                 
Julie Lindgreen                 
Liva Akpullukcu                 
Neline Ettekove

Brevet E
Rianne Buijs                         
Axel Broekzitter
Mare Slingerland                
Diederik de Kievid         

Brevet F
Laurens Dijkshoorn         

Brevet G
Shahin Lodder                                 
Lucas de Jonge