• De bloemstukken worden neergelegd.
• De bloemstukken worden neergelegd. Foto: Richard van Hoek

Papendrechts monument overgedragen en opnieuw onthuld

Algemeen

PAPENDRECHT • Ruim 75 kinderen luisterden op woensdagochtend 13 april geboeid naar burgemeester Jetten, in de aula van de begraafplaats in Papendrecht. De leerlingen van de basisscholen De Wielen en De Knotwilg begrepen maar al te goed wat de burgemeester bedoelde toen ze sprak over de ellende van de oorlog. Ook nu weer in Oekraïne.

Het was een bijzondere bijeenkomst. Groep 7/8 van De Wielen droeg de jaarlijkse adoptie van het Oorlogsmonument over aan de twee groepen 7 van De Knotwilg. Tegelijkertijd zouden twee leerlingen van beide scholen, Yara Verschuren en Mason Bom, het monument op z’n nieuwe plek onthullen.

Sinds een aantal weken was er hard gewerkt aan de uitstraling van het monument. Waar het tot voor kort simpelweg op de grond stond, met een klein stukje bestrating ervoor, staat het nu duidelijk zichtbaar, midden op het plantsoen.

Het in 1970 door de Papendrechtse architect van Luijck ontworpen monument werd bovendien op een forse verhoging geplaatst, geflankeerd door een drietal mooie berkenbomen. De nieuwe opzet, die op veel waardering kan rekenen, is ontworpen door Bert Schaeffer, werkzaam bij de gemeente Papendrecht.

Witte Anjerperk
Op voorstel van burgemeester Jetten maakt nu ook het Veteranenperk deel uit van het geheel. Dit perk, officieel het ‘Witte Anjerperk’ dat al in veel gemeenten bestaat, is er gekomen op voorstel van Sandra Verdoorn, tot voor kort raadslid, en is bedoeld als eerbetoon aan de Papendrechtse veteranen.

Nadat Milou, Owen en Thijs, leerlingen van De Wielen in de aula mooie zelfgemaakte gedichten hadden voorgedragen, ging de bijeenkomst buiten verder.

Daar sprak de voorzitter van het 4-mei Comité, Wim de Leur, de vele belangstellenden toe. Naast het grote aantal kinderen, waren er ook diverse wethouders en raadsleden aanwezig. De activiteiten rond het monument hadden duidelijk bij velen belangstelling gewekt.

Inzet en snelheid
De Leur sprak namens het 4-mei Comité zijn erkentelijkheid uit in de richting van de gemeente, zowel bestuur als ambtenaren. Hij prees uitvoerig de inzet en de snelheid waarmee door alle betrokkenen aan dit bijzondere project gewerkt is en toonde zich in zijn nopjes met het resultaat.

Met warmte omschreef hij ook de rol die zijn vader, Arie de Leur, ruim 50 jaar geleden had mogen spelen in de realisatie van het monument. “Mijn vader is in de oorlog gevlucht en als militair in het Engelse leger teruggekomen”, aldus De Leur, “het was meer dan verdiend dat hij er destijds bij betrokken werd. Dat ik nu ook iets heb mogen betekenen voor deze bijzondere herdenkingsplek, ontroert me”.

Bloemstukken
Yara en Mason legden vervolgens een bloemstuk, waarmee het vernieuwde monument weer officieel zijn functie kon vervullen. Dennis Knikker en Joep den Oudsten mochten aansluitend een bloemstuk leggen namens beide scholen, waarna de onmisbare trompettist van Excelsior, Edward Renneberg, het bekende ‘taptoesignaal’ blies.

Doodstil werd het daarna, twee minuten lang. Geen kinderstem klonk, geen geluid was te horen. Het maakte op iedereen, met name op de leerlingen, diepe indruk.

Bij de vraag aan groepje leerlingen wat ze die ochtend geleerd hadden, was het antwoord duidelijk: “Dat we vrij zijn en dat dat heel belangrijk is.” Het 4-mei Comité was blij met het antwoord.