SGP en PvdA staan aan de zijlijn in Alblasserdam

alblasserdam • De kans groeit dat de SGP en de PvdA in Alblasserdam buiten de coalitie vallen. Informateur Rinus Houtman adviseert een samenwerkingsverband zonder de partijen die de meeste stemmen kregen tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, maar met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. 

Houtman bracht vorige week woensdag een tussentijdse rapportage uit aan het gemeentebestuur. Een belangrijk gesprekspunt in eerste ronde was alles wat te maken had met de breuk in het college in de achterliggende periode. Door alle partijen werd deze breuk betreurd en was er het verlangen om weer tot werkbare verhoudingen te komen voor de toekomst, zo laat Houtman weten. ‘Omdat het hier vooral ging om een verschilpunt tussen SGP enerzijds en de andere partijen anderzijds, werd in de tweede ronde eerst met de SGP gesproken om af te tasten in hoeverre er beweging te verwachten was in eerder ingenomen posities.’ 

Uit de gesprekken werd het de informateur duidelijk dat het verschil in opvatting over het beleid op het gebied van de zondagsrust en het LHBTI-beleid tussen SGP (met enigszins CU) en de andere partijen nog heel groot is. ‘Het lijkt zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, om deze verschillen zodanig te overbruggen dat er binnen een coalitie een werkbare eenheid van beleid ontstaat. Bovendien blijkt een meerderheid van de partijen niet bereid te zijn om op dit moment veel tijd te besteden aan een hernieuwde discussie over principiële standpunten, omdat deze al diverse malen gevoerd is.'

Gezien de bestaande verschillen tussen SGP enerzijds en de andere partijen anderzijds, ziet met uitzondering van de ChristenUnie geen van de andere partijen op dit moment een college met daarin de SGP als wenselijk dan wel mogelijk. Van de vijf overige partijen lijkt er brede steun te zijn voor een onderzoek naar de mogelijkheid van een college bestaande uit VVD, CDA en CU. Voor de vierde partij die bij een dergelijke combinatie noodzakelijk is bestaat er een voorkeur voor D66. 

De reacties van de lijsttrekkers staan elders in deze krant.


PTC verzorgt High Tea voor dames

papendrecht • De jubilerende tennisvereniging PTC organiseert op woensdag 20 april van 09.00 tot 13.00 uur een high-tea voor alle dames die het leuk vinden om te tennissen.

Hoofdtrainer Ronald Brederije geeft tennisclinics en er worden onderlinge wedstrijdjes gespeeld. De ochtend wordt afgesloten met een high-tea die volledig wordt verzorgd door de dames van PTC. Aan deze gezellige ochtend zijn geen kosten verbonden. Wel graag aanmelden voor 14 april via een mail aan communicatie@ptc-papendrecht.nl.