Afbeelding

Lijsttrekkers CDA, VVD, D66 en ChristenUnie voorzichtig positief over nieuwe coalitie Alblasserdam

Algemeen

ALBLASSERDAM • SGP en PvdA aan de zijlijn en CDA, VVD, D66 en ChristenUnie als mogelijke nieuwe coalitie in Alblasserdam. De lijsttrekkers van deze vier partijen zijn voorzichtig positief, maar plaatsen ook kanttekeningen.

“Het lijkt opvallend dat de grootste partij buitenspel staat, maar als je kijkt naar wat er gebeurd is, dan is het ook weer logisch”, reageert VVD-lijsttrekker Herman Verweij op de rapportage van informateur Rinus Houtman. “De SGP is heel bewust uit de coalitie gestapt en houdt vast aan de standpunten waarom ze dat gedaan hebben. Dat waren punten die door de alle andere fracties anders werden gezien. Dan plaats je jezelf aan de zijlijn.”

CDA-lijsttrekker Margreet de Deugd had in het duidingsdebat al haar voorkeur voor een coalitie met vier partijen, zonder de SGP, uitgesproken. “Het zou niet geloofwaardig zijn om, kort nadat de SGP uit de coalitie is gestapt, weer op de oude voet verder te gaan. De raadsbesluiten waarom ze dat deden staan nog steeds en zullen de komende verder uitgewerkt worden, terwijl zij onverkort aan hun koers vasthouden. Dat gaat niet samen.”

Veel energie
Lijsttrekker Ramon Pardo (D66) ziet er naar uit om de gesprekken over een coalitie met CDA, VVD en ChristenUnie aan te gaan. “Daar gaan we met een constructieve houding en veel energie mee aan de slag.” Toch is hij niet voor honderd procent tevreden met het advies van informateur Rinus Houtman. “Het was voor ons een tegenslag dat ons voorstel om met een raadsprogramma te gaan werken niet is overgenomen. Daarbij zouden álle partijen hun inbreng kunnen hebben. Gezien de uitdagingen waar Alblasserdam mee te maken heeft, had dat wat ons betreft een betere aanpak geweest zijn.”

Dat een coalitie van CDA, VVD, ChristenUnie en D66 nog geen gelopen race is, onderkent hij. “Er zijn gelukkig veel overeenkomsten. Neem de CU: zoals zij aankijken tegen het groen in ons dorp en het stimuleren van het fietsverkeer, dat past heel goed bij ons. Maar op andere punten liggen er de nodige verschillen, met alle partijen. En wij hebben ingezet op verandering en een progressieve wind in de Alblasserdamse politiek; daar had de PvdA beter bij gepast.”

Gedoogpartij
Het gaat een ingewikkeld proces worden, beaamt Margreet de Deugd. “Denk bijvoorbeeld aan het feit dat iedere partij graag een wethouder wil leveren, terwijl er in Alblasserdam ruimte is voor drie fulltime wethouders. Je kunt ook denken aan een constructie met één gedoogpartij. Ik geef een coalitie van vier partijen zeker een goede kans van slagen.” En Herman Verweij: “Ik heb goede hoop dat we er met elkaar uitkomen. Natuurlijk, er zijn absoluut onderlinge verschillen. Maar uiteindelijk hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om Alblasserdam van een stabiel bestuur te voorzien, dus zullen we bereid moeten zijn water bij de wijn te doen.”

De ChristenUnie ten slotte had een voorkeur voor een coalitie met de SGP en een derde partij. “Maar dat is er niet uitgekomen, dus gaan we nu serieus naar deze optie kijken”, stelt lijsttrekker Jako Sterrenburg. “We hebben hierover al contact gehad met het CDA, de partij die het dichtste bij ons staat. Op het gebied dat winkels in Alblasserdam gesloten blijven op zondag zitten we bijvoorbeeld op één lijn. Dat is voor ons geen punt van onderhandeling.” 

En ondanks dat de CU de kleinste is, gaat Sterrenburg wel uit van een eigen wethouder. “We hebben een sterke kandidaat op het gebied van financiën. Je kunt ook denken aan wethouders die parttime werken.” 

SGP teleurgesteld, PvdA strijdbaar
Dat de twee grootste partijen in Alblasserdam buitenspel staan, leidt bij PvdA en SGP tot teleurstelling. PvdA-lijsttrekker Wim van Krimpen: “We zijn hierdoor verrast. Wij hadden een voorkeur voor een coalitie met D66, VVD en CDA. Dat is een heel sterke en goed haalbare combinatie. Ondanks het uitstekende werk van de informateur vinden we het vreemd dat nu alle twee de grootste partijen niet meedoen.” Hij toont zich strijdbaar: “We zijn al andere partijen aan het benaderen om te kijken of er bruggen te slaan zijn.” 

SGP-lijsttrekker Jaco Brand laat weten teleurgesteld te zijn in de uitkomst van deze informatieronde. Hij was graag het gesprek aangegaan met partijen over de zogenaamde breekpunt thema’s en zag mogelijkheden om daar uit te komen. “Helaas werd die gelegenheid niet geboden. Het CDA hield in het duidingsdebat de deur al dicht. Voor nu maken wij uiteraard pas op de plaats en gaan we bezien wat er in de komende weken gebeuren gaat.”