• De kassen van Jonker aan de Oost Kinderdijk.
• De kassen van Jonker aan de Oost Kinderdijk. Foto: Geurt Mouthaan

Omslag VVD: groen licht bouwplannen aan Oost Kinderdijk-Pijlstoep

Algemeen

ALBLASSERDAM • Twee van de drie VVD-raadsleden zorgden ervoor dat de drie bouwprojecten aan de Oost Kinderdijk en Pijlstoep toch groen licht van de Alblasserdamse gemeenteraad kregen. In februari stemden zij nog tegen, een maand later voor.

Het lukte wethouder Arjan Kraijo de afgelopen maanden niet om de meerderheid van de raad achter het voorstel rond de woningbouwplannen aan Oost Kinderdijk 139-145 (Wooncentrum Baas), Oost Kinderdijk 187a (kassen Jonker) en Pijlstoep 31 (voormalige wasserette) te krijgen. Breekpunt was de vervanging van de kassen door nieuwe huizen. 

De projectontwikkelaar, Bogor Projectontwikkeling, stelde het gemeentebestuur in gebreke. Op basis daarvan werd vorige week een extra raadsvergadering ingelast. Het voorstel dat tijdens de raadsvergadering van 22 februari door de meerderheid van de raad teruggestuurd werd naar de tekentafel, kwam ongewijzigd weer op tafel.

Onderbouwing
SGP en D66 maakten duidelijk dat zij weer niet in konden stemmen. Jaco Brand (SGP): “Op onze vragen over onder meer een goede ruimtelijke onderbouwing en bouwen buiten de contouren van de kassen hebben we nog geen antwoord gekregen van de wethouder.” Ramon Pardo (D66): “Het gaat bij de kassen van Jonker om agrarische grond: wij willen daar geen woningen. Voeg het toe aan het omliggende groen.”

CDA en ChristenUnie lieten, net als een maand eerder, weten wel in te kunnen stemmen. De VVD leek in eerste instantie met SGP en D66 mee te gaan. “De SGP heeft het goed verwoord”, stelde Arjan Dekker. “Wij zijn voor bouwen, maar niet tegen elke prijs.” Om eraan toe te voegen: “Maar ligt zwaar in onze fractie. We wachten de beantwoording van de wethouder af.”

Betrouwbaar
Na diens reactie, waarbij wethouder Kraijo onder meer verwees naar de omwonenden die protesteren tegen de nieuwbouwplannen (”Er is een degelijk en betrouwbaar proces verlopen. U hoort nu niet de stemmen van degenen die het er wel mee eens zijn, de Groene Long en bewoners van de Pijlstoep”), kwam in plaats van Dekker VVD-fractievoorzitter Herman Verweij aan het woord.

“Wij zitten met onze vingers tussen de deur. Wat je ook doet, het zorgt voor pijn. Wij hebben ons de gewetensvraag gesteld: waar is ons dorp het meest mee gediend? Moet je vanwege de bezwaarmakers deze ontwikkeling laten stagneren? Met twee van de drie projecten zijn we allemaal heel blij en die zouden dan ook in de ijskast komen. Dat willen we zeker niet.” 

Daarom stemde hij samen met Stavros Barzas voor, terwijl Arjan Dekker tegenstemde. Het was voldoende om met elf tegen acht stemmen voor groen licht te zorgen.