Afbeelding

Leen den Ouden uit Papendrecht wil tuinen vlindervriendelijker maken

Algemeen

PAPENDRECHT • Natuurliefhebber Leen den Ouden, lid van de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard (NVWA), wil graag dat tuinen in Papendrecht vlindervriendelijker worden.

De beheerder van de educatieve heemtuin in het Alblasserbos geeft tips om vlinders te laten landen én blijven in de tuin.

“Vlinders zijn koudbloedig, dus ze hebben zon nodig om op te warmen”, weet Leen. “Heeft u een zonnige plek in uw tuin. Scherm die plek af tegen eventuele koude noorden en oosten winden. Dit kan met schuttingen maar ook met takkenrillen, daar zijn egels ook mee gebaat.”

Vlinders hebben uiteraard voedsel nodig, nectarplanten. Leen: “Plaats de volgende struiken: winter-heide; Sneeuwbal; Vlier; Vlinderstruik; Klimop (tegen de achterwand); Braam (die woekert, apart zetten, zodat u kan snoeien). Al deze struiken zijn laag te snoeien, dus geen bos in de tuin. Zorg voor biologische struiken, wij hebben er een aantal van in de Educatieve tuin voor € 1,-- per stuk. De vlinders hebben het hele jaar nectar. De rupsen van de 5 kleurrijkste vlinders hebben brandnetel nodig, daar eten ze van (waardplant). In een rommelhoekje in uw tuin aanplanten!”

Voor eventuele vragen kan Leen den Ouden gemaild worden via ouden.l@chello.nl. Takkenrillen zijn te zien in de educatieve heemtuin in het Alblasserbos. Leen: “Ik kan een dun vlinderboekje mailen met meer informatie.”