• Arie den Boer (links) en wethouder Kraijo bij het zojuist onthulde bord.
• Arie den Boer (links) en wethouder Kraijo bij het zojuist onthulde bord. Foto: Bert Bons
meerdere foto’s

Informatiebord Prachtlint onthuld langs Buitenpad in Alblasserdam

Algemeen

ALBLASSERDAM • Wethouder Arjan Kraijo en initiatiefnemer Arie den Boer hebben op vrijdag 25 maart één van de twee informatieborden onthuld aan het Buitenpad. Het bord staat ter hoogte van de Natuurparel, achter de speellocatie Groene Woude Wik in de wijk Blokweer.

De borden geven informatie over onder andere de Vlindertuin en de natuurvriendelijke oevers die zijn aangelegd. Wethouder Kraijo werd per tweespan, door Annelies Smit van arresleeclub Glijen en Rijen, vanaf de Rederij naar het Buitenpad gebracht.

Een belangrijk thema dat momenteel speelt is het versterken van de biodiversiteit in combinatie met het ecologisch beheren van het aanwezige grondgebied. De gemeente Alblasserdam stimuleert in samenwerking met de stichting Prachtlint initiatieven vanuit de samenleving die ten goede komen aan het versterken van de biodiversiteit en het uitbreiden van dit gebied.

Het Prachtlint, dat voorheen Blauwzaam Lint werd genoemd, is een bijzonder fenomeen. Het is een lint dat de komende jaren in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zal ontstaan doordat lokale initiatiefnemers natuurlijke parels creëren. De parels zijn bijvoorbeeld kleine percelen die bij- en vlindervriendelijk worden ingericht, waardevolle landschapselementen, duurzame initiatieven en andere karakteristieke elementen uit de streek.

Deze parels worden aan elkaar verbonden door bermen en kaden die ecologisch worden beheerd. Uiteindelijk ontstaat er een vlinder- en bijenlint dat loopt van Alblasserdam tot Leerdam (en zoveel mogelijk andere plaatsen).

Het achterliggende doel van het Prachtlint is dat mensen zelf bij kunnen dragen aan het realiseren en beheren van natuur in de eigen leefomgeving. Het streven is om met het Prachtlint het volgende bereiken:

• Het mooier en kleurrijker maken van de streek voor bewoners en recreanten;
• Het versterken van de biodiversiteit, zodat het hier ook in de toekomst goed toeven
• Het verst erken van de contacten tussen alle betrokkenen bij de streek (burgers, bedrijven, scholen, overheid en instellingen)
• Het laten zien dat je door zelf je handen uit de mouwen durft te steken trots kan zijn op de streek waar je woont

Meer informatie: www.prachtlint.nl.