• Julius Schaap.
• Julius Schaap. Foto: Aangeleverd

Noodopvang Papendrecht ook na 20 jaar nog steeds nodig

Algemeen

PAPENDRECHT • “Alle aandacht gaat op dit moment terecht uit naar de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, maar in onze regio hebben we al 20 jaar een opvang voor vluchtelingen zonder onderdak.” Aan het woord is Tine Kouwenhoven, voorzitter van Stichting Noodopvang Papendrecht (SNP).

Twintig jaar geleden, toen Papendrecht nog een AZC had, werd die noodopvang opgericht om te voorkomen dat gezinnen in een bushokje zouden moeten slapen als ze niet meteen een verblijfsvergunning kregen. Tientallen gezinnen zijn in de loop der jaren door deze stichting tijdelijk geholpen aan onderdak, in de periode dat ze nog in procedure waren.

Een van de oprichters, Julius Schaap, heeft nu afscheid genomen als penningmeester van de Stichting. Hij weet nog hoe het in de beginjaren ging. Julius: “We hadden afspraken met Westwaard Wonen in Papendrecht dat we de huizen die leegstonden om afgebroken te worden, tijdelijk konden gebruiken. We betaalden alleen voor gas en licht. Mensen moesten soms wel drie keer verhuizen, omdat steeds weer een volgend stuk werd afgebroken. We hadden veel vrijwilligers die overal de aansluitingen verzorgden. Ed Dekker Kleijn en Jennie Vos waren de organisatoren, met dominee Jan Anne Bos.”

Al enige tijd geeft de Stichting Noodopvang Papendrecht, de SNP, nu onderdak aan een drietal Armeense gezinnen. Eén van de gezinnen, met erbij hun opa en oma, wacht inmiddels al jaren op het kinderpardon. Tine: “Ze hebben ervoor gekozen wat in de luwte te blijven, in het belang van de rust voor de kinderen. Anders zouden we graag een groot artikel met foto’s over hun schrijnende verhaal in de krant zetten.”

“De Noodopvang wordt door veel kerken en particuliere sponsors ondersteund, zelfs extra in coronatijd. Daardoor kunnen de gezinnen toch een zo normaal mogelijk leven leiden. De kinderen gaan naar school, leren zwemmen, spelen bij vriendjes en gaan mee naar de kerk. Heel gewoon dus. We hopen over enige tijd toch met foto’s te kunnen komen, maar dan van een groot feest. Tot die tijd zijn ze kampioen in het geduld oefenen.”

De nieuwsbrief en achtergrondinformatie van de SNP staan op de website: www.noodopvangpapendrecht.nl.