• PvdA-lijsttrekker Wim van Krimpen.
• PvdA-lijsttrekker Wim van Krimpen. Foto: Geurt Mouthaan

Juridisch onderzoek ‘homofobe zinsnede'

alblasserdam • PvdA Alblasserdam heeft een zinsnede over de LHBTI-gemeenschap in het verkiezingsprogramma van de SGP juridisch laten onderzoeken.

De wet bleek niet overtreden te zijn, stelde PvdA-lijsttrekker Wim van Krimpen donderdag tijdens het duidingsdebat van de gemeenteraadsverkiezingen. Van Krimpen bracht het punt in om de afstand van zijn partij tot de principiële houding van de SGP aan te geven. Het ging daarbij om de obstakels die er zijn om de vorige coalitie van SGP, PvdA en CDA voort te zetten. “Er liggen problemen op het gebied van principiële zaken. U heef als SGP in uw verkiezingsprogramma zeer zware woorden opgenomen. Die waren tegen het homofobe aan. Wij veroordelen ze ten zeerste en we hebben zelfs laten testen of dit juridisch wel door de beugel kon. Nu nog wel, maar er kan een wetswijziging komen, waardoor het niet meer kan.”
Het ging daarbij om de volgende zinsnede: ‘Voor de SGP geen ‘stadse fratsen' in Alblasserdam. Daarnaast hebben we ook principiële bezwaren tegen de promotie van één bepaalde bevolkingsgroep, zoals we dit terugzien in de genderideologie, in het plaatselijke LHBTI-beleid en in het jaarlijks hijsen van de regenboogvlag. De SGP is van mening en ziet dat dit leidt tot vervreemding en polarisatie.' SGP-lijsttrekker Jaco Brand liet weten moeite te hebben met de woorden van Wim van Krimpen én met het tijdstip waarop hij ze uitsprak. "Had dit tijdens de verkiezingsperiode ingebracht, dan hadden we u hierover uitleg kunnen geven. Deze avond is daar niet voor bedoeld en ik ga hier niet nu met u de discussie over aan.”