• Gespannen gezichten tijdens de avond waarop de uitslagen bekend werden gemaakt.
• Gespannen gezichten tijdens de avond waarop de uitslagen bekend werden gemaakt. Foto: Geurt Mouthaan

Kloof SGP en CDA-PvdA nog steeds groot

alblasserdam • CDA en PvdA zijn verre van positief over de mogelijkheid om de breuk, ontstaan nadat de SGP vorig jaar uit de coalitie stapte, te helen. Margreet de Deugd, lijsttrekker CDA: “Dat was op basis van besluiten die met een meerderheid van de raad zijn genomen. Op basis daarvan zijn alweer nieuwe besluiten genomen. Wij willen dit niet terugdraaien. De bezwaren van de SGP waren principieel van aard en hun houding is koersvast. Dat maakt dat wij op die basis een coalitie met hen niet zien zitten. Wij zien wel kansen voor een coalitie met vier partijen, zonder de SGP.”

Breekpunt bij de breuk was het besluit om de ruimte te geven om shuttlebussen op zondag vanuit Alblasserdam toeristen naar Kinderdijk te vervoeren. Eerder waren er al botsingen over het LHBTI-beleid en met name het hijsen van de regenboogvlag. Namens de PvdA liet Wim van Krimpen weten voor honderd procent achter de opstelling van het CDA te staan. “De grootste partij liet de coalitie vorig jaar in de steek om voor hen principiële punten. Deze zaken stonden ondubbelzinnig weer in hun verkiezingsprogramma. Ik zie daar geen beweging in.”

SGP-lijsttrekker Jaco Brand zette daar tegenover dat de SGP zich in de periode erna constructief opstelde en zo voor een stuk stabiliteit in het gemeentebestuur zorgde. "De uitslag van de verkiezingen, waarbij ruim 2000 inwoners van Alblasserdam op ons stemden en we daarmee de grootste partij zijn gebleven, toont dat zij ons koersvaste beleid waarderen. Daar hechten wij veel waarde aan.” Opvallend was het dat juist D66, principieel misschien wel de grootste tegenhanger, de hand het meeste uitreikte. Lijsttrekker Ramon Pardo: “Wij zien de komende jaren grote uitdagingen voor Alblasserdam. Daar hebben we alle menskracht voor nodig. We kijken uit naar een dialoog waarbij iedereen zich betrokken voelt.”
De uitdrukkelijke vraag van Brand of CDA en PvdA de deur dichtgooien, werd niet met ja beantwoord. Van Krimpen: “We moeten het gesprek aangaan, maar zullen daarbij heel diep moeten gaan om op hetzelfde niveau te komen.” Brand: “Wij zijn blij dat de deur open blijft.”

D66 en VVD waren de enige partijen die meer kiezers trokken dan vier geleden. Voor hen was dat een duw in de rug voor een andere politieke koers in Alblasserdam. Herman Verwij (VVD): “Als je dat koppelt aan de lage opkomst is dat een duidelijk signaal naar de vorige coalitie. De winst voor liberale partijen houdt in dat Alblasserdam een meer liberale koers in wil slaan.” ChristenUnie-lijsttrekker Jako Sterrenburg plaatste daar een kanttekening bij. “Zeker, D66 heeft er een zetel bij gekregen, maar de meerderheid van de kiezers laat merken die verandering niet te willen.”

De discussie richtte zich met name op de informateur, die de weg moet plaveien naar een nieuwe coalitie. De SGP bood aan om deze te leveren, maar afgezien van de ChristenUnie wilden de andere partijen alle een onafhankelijke persoon. Herman Verweij zei daarover: "Het lijkt ongeloofwaardig dat gezien de onderlinge verschillen de huidige coalitie voortgezet wordt. De pijn is nog voelbaar. Daarom is de traditionele invalshoek om de grootste partij de lead te geven niet zo logisch. Laat een onafhankelijke informateur uitzoeken waar we elkaar kunnen vinden en principiële verschillen terugbrengen tot een werkbare vorm. Wij willen in ieder geval bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen en we hebben een ervaren wethouderskandidaat beschikbaar.”
Jaco Brand benadrukte dat de SGP daarin mee wil denken. "Wij hebben een persoon op het oog die op behoorlijke afstand staat van de Alblasserdamse politiek. Ik kan nu nog niet naam en toenaam noemen.” Dit bleek te gaan om Rinus Houtman, oud-burgemeester van Nieuw-Lekkerland (zie bericht links op deze pagina). Ramon Pardo : "Dan hebben wij het gevoel niet ver van elkaar verwijderd te zijn. Wat de SGP inbrengt is maar een klein stapje verwijderd van een onafhankelijke informateur. Het is wellicht een idee om de keuze over te laten aan onze onafhankelijke voorzitter (burgemeester Jaap Paans, red.).”

Geurt Mouthaan