Afbeelding
Foto: Stock

Voorkom een val middag in Alblasserdam voor senioren

Algemeen

ALBLASSERDAM • Dinsdag 5 april organiseert Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) in samenwerking met het ABC-Team, Oefentherapie Cesar van DOK 11 met support van GGD ZHZ en de gemeente Alblasserdam weer een valpreventiemiddag voor senioren. Op diverse manieren zal actief aan de slag worden gegaan met oefeningen om vallen te voorkomen.

Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. De ernst van het probleem rond vallen bij ouderen blijkt uit het grote aantal spoedeisende hulpbehandelingen, ziekenhuisopnames en ongevallen met een dodelijke afloop. Ondanks dat iedereen graag zo lang mogelijk gezond wil blijven, om voor jezelf en anderen te kunnen blijven zorgen, kan een val roet in het eten gooien.

Gelukkig is het risico op een val vaak goed te voorkomen. Dit kan door primair aan de slag te gaan met oefeningen om evenwicht, spierkracht en de conditie te verbeteren. Maar ook door bijvoorbeeld zelf in huis aanpassingen te doen die een val kunnen voorkomen. Als er toch sprake is van een val, is het ook belangrijk om te weten hoe weer veilig en snel overeind te komen.

Tijdens deze ‘Voorkom een val’ middag, krijgen de aanwezigen tips en trucs aangereikt om vallen te voorkomen en indien nodig, weer op te staan. De middag wordt gehouden in Sporthal Molenzicht van 13:30 tot 15:30 uur. Het programma start met balansoefeningen, daarna een valpreventieparcours en individuele valanalyses. Deelnemers met een verhoogd valrisico kunnen op een interesselijst komen om, als passend vervolg, een valpreventietraining te gaan volgen. Ook zal er een informatietafel aanwezig zijn met folder materiaal.

Het is één van de ambities in het sportakkoord Alblasserdam om valpreventie in het dorp op de kaart te zetten. De samenwerkende partijen hebben hier in het afgelopen jaar al gevolg aan gegeven door een laagdrempelige bijeenkomst te organiseren waaraan veertig ouderen uit Alblasserdam deelnamen. Aanmelden voor deze activiteit is wel noodzakelijk en kan via info@stichtingwelzijnalblasserdam.nl of 078-2021220. Er is ruimte voor 40 personen.