• Een foto van de dijkversterking, die op de voorpagina van het rapport van Stefan van Baars staat.
• Een foto van de dijkversterking, die op de voorpagina van het rapport van Stefan van Baars staat. Foto: Aangeleverd

ENW onzeker over veiligheid Lekdijk

regio • Het Expertise Netwerk Waterveiligheid (ENW) constateert dat er in een eerder onderzoek, van Deltares, nog geen verklaring is gevonden voor de vernatting en vervorming van de Lekdijk tussen Kinderdijk-Schoonhovenseveer. Zonder een goede verklaring kan het ENW geen sluitend oordeel geven over de veiligheid. Er is vooral onzekerheid over de kwaliteit van de boorpalen.

De natte plekken op het maaiveld en vervormingen van de dijk kunnen ook betekenen dat bebouwing langs de dijk zal instorten, aldus het ENW.

Lekkage boorpalen

Natte plekken, kwel in de sloten en grondwateroverlast in de kelders en kruipruimten van de woningen treden op nabij boorpalen. Het ENW sluit niet uit dat deze vernatting wordt veroorzaakt door lekkage langs of door de boorpalen.

De conclusies staan in een advies dat het ENW opstelde op verzoek van het Waterschap Rivierenland. In dit advies uit februari 2022 concludeert het ENW dat het dijkversterkingstraject zorgelijke tekortkomingen laat zien in de uitvoering: contracteisen ten aanzien van vervormingen van de dijk werden opgerekt en er was geen passend toezicht.

Verklaring vinden

Het ENW raadt het waterschap aan om gerichte monitoring en onderzoek uit te voeren, om een verklaring te vinden. “Dit is ook van groot belang voor de bewoners nabij de dijk, want zonder de oorzaak van de vernatting is het niet goed mogelijk om de bebouwing duurzaam te herstellen”, aldus het ENW.

Tijdens de vergadering van de Commissie Waterveiligheid van het waterschap, op maandag 14 februari, vertelden deskundigen van kennisinstituut Deltares nog dat de Lekdijk de komende jaren nog veilig is. 

Een deskundige van Deltares vertelde toen dat er de komende tientallen jaren nog geen veiligheidsprobleem is voor het stuk Lekdijk. Omdat de dijk is ontworpen voor honderd jaar waterveiligheid, is een verlies niet urgent.

“Als palen lekken en waterdruk ontstaat in de zandlaag, verliezen we in het minst gunstige geval ongeveer 30 procent van de veiligheid. De komende tientallen jaren hebben we nog geen waterveiligheidsprobleem, dat ontstaat pas op termijn. Er is sprake van een kortere levensduur, maar er is geen acuut probleem.”

Het Expertise Netwerk Waterveiligheid trekt dat nu dus in twijfel.

Niet alleen het ENW is kritisch. In bovengenoemde vergadering was er ook kritiek op de schadeafhandeling. Hans van der Vlist van de schadeadviescommissie stelde onder andere dat het waterschap bij de schadeafhandeling geen regie had.

Vaker keuring dijk

Bas de Groot, lid van de Commissie Waterveiligheid, maakt zich zorgen over de dijk. “Ondanks alle rapporten en visies is het belangrijk om met de experts het gesprek aan te gaan en te benoemen waar de overeenkomsten en de verschillen zitten. De verschillen vragen meer onderzoek, want alle inwoners die achter deze dijk wonen moeten zich veilig voelen!"

Hij vervolgt: "We zijn blij met de toezegging om de schade-afwikkeling dit jaar nog af te ronden. Blijft echter nog wel de vraag hoe wij omgaan met de situaties waar de eindsituatie met de extra zettingen nog niet is bereikt.”

Naar aanleiding van de brief van De Bont wil De Groot ook dat het aanbestedingstraject onderzocht gaat worden.

Anne Marie Hoekstra