• De betrokkenen bij de start van het transferium in Alblasserdam.
• De betrokkenen bij de start van het transferium in Alblasserdam. Foto: Bert Bons

Start transferium met shuttlebus en fietsen in Alblasserdam: ‘Eerste echte test’

Algemeen

ALBLASSERDAM • Wethouder Arjan Kraijo van de gemeente Alblasserdam en directeur Peter-Jan van Steenbergen van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk hebben dinsdagochtend 15 maart het transferium op het Zuiderstek geopend.

Vanaf deze week worden zowel het transferium in Alblasserdam als de shuttlebus naar Kinderdijk weer in gebruik genomen. Dit jaar wordt het transferium uitgebreid met fietsen en een portacabin om kaartjes te kopen.

Er zijn honderd fietsen beschikbaar die door toeristen gebruikt kunnen worden om zich vanaf het parkeerterrein in Alblasserdam te verplaatsen naar de molens bij Kinderdijk. Ook rijdt er een shuttlebus. Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is hiervoor een samenwerking aangegaan met vervoersbedrijf Snelle Vliet.

Oorlog snel voorbij
“Het wordt dit jaar een echte test of het transferium gaat werken”, vertelde Peter-Jan van Steenbergen bij de opening van het toeristenseizoen. “We gaan ervan uit dat we covid nu echt achter ons kunnen laten en we hopen dat de oorlog snel voorbij zal zijn.”

Het is de bedoeling dat toeristen voor de molens van Kinderdijk massaal gebruik zullen gaan maken van het transferium in Alblasserdam. Op hun route richting de molens worden ze met matrixborden geleid naar de grote parkeerplaats op het Zuiderstek. Daar kunnen ze zich melden bij de portacabin waar onder meer Ilse van der Plas van Tourist-Info Alblasserdam te vinden is. Met de shuttlebus of per fiets kunnen ze dan hun weg vervolgen naar de toeristische trekpleister iets verderop. Er zijn honderd fietsen beschikbaar voor sportieve bezoekers van het Werelderfgoed.

Bijdrage
Peter-Jan van Steenbergen: “We hopen dat het transferium een bijdrage kan leveren aan onze wens om van Werelderfgoed Kinderdijk het eerste icoon in de wereld te maken waar het ontwikkelen van de toeristische hotspot samengaat met het verbeteren van de leefbaarheid voor de omgeving.”

Het eerste echte testjaar van het transferium op het Zuiderstek is overigens ook meteen het laatste jaar op die locatie. Het is de bedoeling dat het transferium volgend jaar verhuist naar de locatie aan de kade onder de Alblasserdamse brug.

Op het Zuiderstek komt een appartementencomplex met 120 wooneenheden.